Sjedinjene Države se povukle iz klimatskog sporazuma

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kako su se Sjedinjene države povukle iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

“Kako bi ispunio svoju svetu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi. Napuštamo ga, ali će početi pregovore ili za ponovni ulazak u taj sporazum ali pod potpuno novim uvjetima“, kazao je Trump.

Dodao je da će pregovori pokazati da li je moguće doći do fer sporazuma: “Ako možemo to je odlično, ako ne možemo – tako je kako je“.

Nakon toga se začuo pljesak pred Bijelom kućom, gdje je Trump objavio vijest koja se danima isčekivala.

Trump, koji je ranije nazvao globalno zatopljenje obmanom, odbio je podržati Pariški sporazum na summitu G7 u subotu izjavivši da mu treba više vremena za donošenje odluke. Nakon toga su neki mediji objavili da će se SAD povući iz Sporazuma, a što je Trump sada i potvrdio.

Trump je obećao u svojoj predizbornoj kampanji da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma i povećati vađenje nafte, plina i ugljena u SAD-u.

Pariški sporazum o klimi koji je krajem 2015. godine nakon godina teških pregovora potpisalo više od 190 zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, želi ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 Celzijeva stupnja, a odnosi se na razdoblje od 2020. godine nadalje.

Do 2030. godine, prema UN-ov programu za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljikova dioksida više od planiranih 42 milijarde tona. U 2014. godini iznosile su 52,7 milijardi tona.

Sporazum od svih zemalja zahtijeva da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature ograniči na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Facebook Komentari