Župan Žinić potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih potpora po projektu „Unaprjeđenje turističke ponude Sisačko-moslavačke županije u 2017.godini“

Župan Ivo Žinić je u srijedu, 31. svibnja 2017. godine, u turističkom objektu “Repušnička klet” potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih potpora po projektu „Unaprjeđenje turističke ponude Sisačko-moslavačke županije u 2017.godini“ s turističkim subjektima s područja Županije.

Turizam je za SMŽ jedna od strateških gospodarskih grana što se očituje i kroz najvažnije županijske strateške dokumente: Županijsku razvojnu strategiju i Strategiju razvoja turizma SMŽ 2014.-2020.

Razlog za to je svakako bogato, a u turističku svrhu nedovoljno aktivirano povijesno kulturno nasljeđe te prirodni potencijali od kojih posebno treba istaći potencijale Parka prirode Lonjsko Polje, termalnih voda u Topuskom, seoskog turizma, vinskih cesta, lovnog turizma i dr.

SMŽ razvoju turizma na ovom području svake godine doprinosi i kroz realizaciju vlastitog sustava poticajnih mjera financiranih iz proračuna SMŽ, pa je i ove godine samo za razvoj turizma u proračunu SMŽ osigurane ukupno 2.225.000,00 kuna od čega su 600.000,00 kuna direktne bespovratne potpore, a 1.625.500,00 kuna za sufinanciranje razvoja turizma na ovom području kroz aktivnosti Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.

Da se spomenuto strateško opredjeljenje pokazalo dosad ispravnim potvrđuju i podaci po kojima se npr. broj registriranih turističkih seljačkih gospodarstava u SMŽ u proteklih deset godina povećao s 4 na trenutno oko 60-tak, a i dalje svjedočimo stvaranju novih turističkih subjekata na ovom području.

O tome da je SMŽ sve važnija turistička destinacija u kontinentalnom turizmu RH govore i podaci o dolascima gostiju i noćenjima.

I prošle godine je nastavljen pozitivan trend iz prethodnog razdoblja, pa je u 2016. godini broj dolazaka gostiju veći za 1,2 %, a broj noćenja veći za 2,5 % u odnosu na 2015. godinu.

Osim kroz financijske potpore, razvoj turizma Sisačko-moslavačka županija nastoji unaprijediti i kroz novoosnovanu tvrtku DESTINACIJSKI MENADŽMENT ZRIN d.o.o. koja ima za cilj kvalitetnije objedinjavanje ukupne turističke ponude s područja ove županije i njezin plasman na turističko tržište.

Uz to, Županija je pokrenula i projekt KUPUJMO LOKALNO gdje organiziramo i na tržište plasiramo proizvode naših lokalnih proizvođača, kako bi ti proizvodi, između ostalog, bili dostupni upravo i kao dio turističke ponude ove županije.

Kako bi u narednom razdoblju Sisačko-moslavačka županija postala jedna od najkvalitetnijih destinacija kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj, svi turistički subjekti koji djeluju na ovom području će u Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje imati istinskog partnera.

Facebook Komentari