Sanja Putica vraća se u igru: Koliko visoko puca?

Izvor: N1

Priča oko imenovanja Ekspertne radne skupine koja bi trebala provoditi kurikularnu reformu tek kreće prema svom zapletu, praćena optužbama o netransparentnosti, nezakonitosti i ideologiziranosti, ali i skorim reprizama prošlogodišnjih masovnih prosvjeda, no tek treba vidjeti hoće li se skandal zavaljati i u pozadini.

Pitanje je, naime, hoće li se dodatno osnovana “operativna skupina za potporu ekspertnoj skupini” pokazati čisto kao tehnički servis ili možda politički osigurač i nadzorno, komesarsko tijelo.

Na njezino čelo Vlada je ovog tjedna postavila mladu Dubrovčanku Sanju Puticu, službeno pomoćnicu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, koja bi s deset drugih članova trebala ‘upregnuti sve svoje snage u provedbi reforme’.

Prevedeno: eksperti bi trebali raditi stručni posao, a ‘operativci’ na čelu s Puticom probijati blokade i krčiti put kroz sustav. Tako barem piše u papirima. Barišić će biti gromobran prema javnosti i nezadovoljnim civilnim udrugama, dok će Putica u miru operacionalizirati zamišljeno, piše Tportal.

Sanja Putica u političku orbitu lansirana je prije nešto manje od dvije godine, kad je izabrana na čelo Zajednice žena HDZ-a ‘Katarina Zrinski’. Znamo li da se radi o stranačkoj organizaciji koja po defaultu, uz mladež, dakako predstavlja nosivi stup moći i utjecaja svakog partijskog šefa, nije teško zaključiti da je ravnateljica dubrovačke gimnazije u to doba uživala popriličnu podršku i vjeru Tomislava Karamarka.

U lokalnim okvirima to se smatralo notornom činjenicom, čak i usprkos podatku da je u suprotnom Plenkovićevu taboru stajala svemoćna Dubravka Šuica, poznatija kao “mama Šulja”.

U slučaju Sanje Putice nadimak je nešto drugačiji i odražava familijarne veze; Šuica je, naime, njena – tetka Šulja.
‘Dubravku Šuicu promatram isključivo kroz naše obiteljske odnose, a što se tiče moje i njezine političke karijere, mogu reći da sam od nje dosta naučila, ali da svaka od nas ima svoj profesionalni i politički put’, objašnjavala je Putica netom uoči prevrata u HDZ-u.

“Svi radimo na pobjedi stranke i svi smo na istoj liniji”, diplomatski je za tportal izjavljivala istom prilikom.

U Plenkovićevoj eri Putica je na ponovljenim parlamentarnim izborima potonula za pet mjesta i našla se na začelju liste za dubrovačko-splitsku izbornu jedinicu, a ubrzo je i odlepršala s mjesta predsjednice Zajednice žena HDZ-a.

Kuloari su joj predviđali polagano potonuće u anonimnost, nešto poput bivše ‘kninske kraljice’ Josipe Rimac, sve dok nije osvanula na mjestu Barišićeve pomoćnice.

Ili se njen politički put s tetkom Dubravkom najednom ukrižao, ili je Andrej Plenković manje osvetoljubiv nego što se priča – uglavnom, ovih dana dobili smo novo zaštitno lice kurikularne reforme.

Tko zna: ako sam Barišić u jednom trenutku postane politički neobranjiv, možda se Putica uspne za stepenicu više…

Za sektor obrazovanja navodno je dovoljno kvalificirana: nakon završene dubrovačke gimnazije završila je studij književnosti, potom se vratila u nekadašnju školu, a zatim u ekspresnom roku, već u ranim tridesetima, postala i ravnateljicom.

Donedavni gradonačelnik Andro Vlahušić nije imao nikakvih primjedbi, dapače, sustavno je tvrdio da se ‘dosta trudi i radi dobar posao’, piše Tportal.

Facebook Komentari