Plenković zadovoljan BDP-om: Provest ćemo detaljniju analizu ima li procjena veze s Agrokorom

N1

Trendovi su sasvim očekivani, poručio je premijer Andrej Plenković komentirajući prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju ove godine, koja pokazuje da je realno veći za 2,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2016. godine, a što je danas objavio Državni zavod za statistiku.

“Kada bi se ova procjena sezonski i kalendarski prilagodila, vidjeli bismo da je rast BDP-a u prva tri mjeseca 3,4 posto. Dakle, u istim smo trendovima u kojima se nalazimo u zadnje vrijeme”, kazao je Plenković i zaključio da su “trendovi sasvim očekivani”.

“Ostvaren je rast od 2,5 posto uz značajan rast i doprinos osobne potrošnje i investicija, a poglavito izvoza roba i usluga, koji je porastao za 8,6 posto. Isto tako, vidljiv je i rast uvoza za 10,1 posto, a to ponovno ukazuje na nužnost jačanja domaće proizvodnje, što je, pretpostavljam, velikoj većini poduzetnika bitno i jedan ključnih od prioriteta u radu”, istaknuo je Plenković govoreći na Danju poduzetnika, a kako je naveo, jedna od strukturnih Vladinih mjera je povećanje proizvodnje čime će se osigurati dugoročni i održivi gospodarski rast, prenosi N1.

U izjavi novinarima na pitanje ima li procjena veze s Agrokorom, Plenković je odvratio da će tijekom popodneva napraviti nešto detaljniju analizu i da je ovo izjava na tragu prvih podataka koje je dobio prije konferencije na kojoj sudjeluje,a riječ je o Danu poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Upitan za izjave prvoga zamjenika predsjednika uprave Sberbanka Maksima Poletaeva u kojima on ističe potrebu veće razmjene informacija s Vladom te ne gleda blagonaklono na mogućost roll-upa, a ima i zamjerke na Vladina povjerenika za Agrokor Antu Raljaka i njegov tim, Plenković je kazao da su “imali dobar sastanak, onaj na kojem je on bio s njim, a za druge ne zna”.

“Suradnja s Vladom je jako dobra, nema nikakvih otvorenih pitanja, dijalog je kontinuiran, povjerenik radi na postizanju novog dogovora oko postizanja likvidnosti, očekujem to u oku nekoliko dana, time bi se zaokružilo i omogućilo proces”, poručio je Plenković te ustvrdio i da nema potrebe za izmjenom zakona.

Što se pak tiče novih ministara koje svi iščekuju, ponovio je samo “da ćemo to vidjeti, kao što je rekao, nakon drugog kruga lokalnih izbora”.

 

Facebook Komentari