Mobiliziranje hrvatskih glasača u BiH: Na izborima 2018. nova stranka

Politička stranka iz Bosne i Hercegovine koja je nastala spajanjem izvorne Hrvatske seljačke stranke BiH i Nove hrvatske inicijative priprema se za nastup na izborima u toj zemlji 2018. godine kako bi Hrvatima ponudila jasnu alternativu za politiku koju vodi HDZ BiH, najavili su u srijedu u Sarajevu predstavnici te stranke Hrvatski narodni savez.

Član vodstva HNS-a i predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Tomislav Tomljanović kazao je kako je krajnje vrijeme mobilizirati hrvatske glasače koji već godinama apstiniraju od sudjelovanja na izborima pa stranke koje predstavljaju Hrvate u vlasti zapravo iza sebe imaju poporu jedva trećine hrvatskog biračkog tijela.

Ilustrirao je to podatkom kako je na posljednjim općim izborima glasovalo tek oko 170 tisuća Hrvata a prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH živi 544 tisuće pripadnika hrvatskog naroda. “Velika je rezerva Hrvata koji ne izlaze na izbore”, kazao je Tomljanović.

Dosadašnji HNS 3. lipnja održat će izborni sabor kako bi započeo organizacijske pripreme na terenu za izbore naredne godine a vjerojatno će mijenjati i ime stranke jer ono često izaziva zabunu s obzirom da u BiH djeluje i Hrvatski narodni sabor kao organizacija koja koordinira rad dijela političkih stranaka s hrvatskim predznakom i na čijem je čelu Dragan Čović, ujedno predsjednik HDZ BiH.

Dosadašnji HNS mogao bi dobiti naziv Hrvatska demokratska stranka (HDS) ili Hrvatska stranka no konačna odluka je na sabornicima koji će se u subotu sastati u Vitezu. Oni će birati i novog predsjednika stranke umjesto Drage Džambasa koji se odlučio povući s te dužnosti a kandidat za njegova nasljednika je Božo Skopljaković, umirovljeni brigadir oružanih snaga BiH, piše N1.

Kazao je kako će, bude li izabran, rad fokusirait na područje Bosanske Posavine, središnje Bosne i Zeničko-dobojske županije jer je na tom području koncentrirano više od 50 posto Hrvata u BiH čiji su interesi do sada bili uglavnom zapostavljeni. Drži kako je krivnja za to i na HDZ BiH a izrijekom je kritizirao prijedlog izmjena izbornog zakona kojega je u parlamentarnu proceduru uputila ta stranka. Skopljaković je ocijenio kako su u HDZ-u tim prijedlogom zanemarili stvarne interese svih onih Hrvata koji žive u dijelovima BiH gdje predstavljaju manjinu.

“Ti su prijedlozi diskriminirajući i dekonstruirajući za općine u kojima su Hrvati manjina a u takvima je 50 posto Hrvata”, kazao je Skopljaković dodajući kako sadašnji Hrvatski narodni savez kani ispraviti upravo takve pogrešne pristupe. Skopljaković i Tomljanović su potvrdili kako su spremni na suradnju i s drugim hrvatskim strankama no nikako u okviru sadašnjeg Hrvatskog narodnog sabora za kojega drže kako je tek krinka za potpunu dominaciju HDZ BiH u političkom životu.

Facebook Komentari