Kuščević uručio Odluke o financiranju energetske obnove za 20 velikogoričkih zgrada

U sklopu posjeta Gradu Velika Gorica, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević uručio je Odluke o financiranju energetske obnove za 20 velikogoričkih zgrada koje su se prijavile na Poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’.

„Čestitam prije svega suvlasnicima, a onda i gradonačelniku Draženu Barišiću i direktoru GSG-a Tomislavu Landeki na ovako uspješnom projektu. U cijeloj Zagrebačkoj županiji prijavljeno je ukupno 28 zgrada, a od toga je 20 s područja Velike Gorice.“, izjavio je ministar Kuščević te dodao kako su projekti energetske obnove stambenih zgrada i odgojno obrazovnih ustanova u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 1,7 milijardi kuna i obuhvaćaju više od 1000 gradilišta.

Svečanosti je bio nazočan i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji je tom prigodom istaknuo da: „Grad Velika Gorica zajedno s Gradskim stambenim gospodarstvom Velika Gorica nastavlja provoditi projekt energetske obnove s ciljem ostvarivanja dodatnih ušteda, ali i energetske isplativosti. Na dosada obnovljenim zgradama pokazala se ušteda u grijanju i do 50 posto, pa s projektom nastavljamo i dalje, a paralelno s time radimo i na projektu izgradnje toplovoda Zagreb – Velika Gorica koji će omogućiti centralni sustav grijanja i donijeti konačno pojeftinjenje našim sugrađanima“.

Inače, ukupna vrijednost investicije za 20 velikogoričkih zgrada iznosi 73.127.883,57 kuna, a njihova obnova će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 41.655.376,51 kuna.

Ministar Kuščević svoj boravak u Velikoj Gorici završio je obilaskom radova na novom dječjem vrtiću u Cvjetnom naselju i na gradskom bazenu. „U ovom kratkom boravku u Velikoj Gorici vidio sam više gradilišta nego u nekim većim gradovima u Hrvatskoj. Čestitam gradskoj upravi i gradonačelniku na dobrom poslu koji rade“, zaključio je ministar Kuščević.

Podsjećamo da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja 17. listopada 2016. otvorilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’, koji je 31. siječnja 2017. godine zatvoren.

Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup.

U okviru ovog Poziva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR-a) predviđena su sredstva ukupne vrijednosti 152.000.000 kuna, koja su nakon odobrenja Upravljačkog tijela, i Odluke ministra Kuščevića, povećana kako bi se mogle sufinancirati sve prijave koje su zadovoljile kriterije prihvatljivosti u ukupnom iznosu od 560.960.409,50 kuna bespovratnih sredstava.

Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 100.000,00 kuna, a najviši je 13.000.000,00 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog Poziva su ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade ili upravitelj zgrade u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade. Tijekom trajanja Poziva zaprimljeno je ukupno 649 prijava, od kojih kriterije prihvatljivosti zadovoljava njih 596. Ukupni iznos investicije iznosi 939.928.834,48 kuna, od kojih će EFRR sufinancirati u iznosu od 560.960.409,50 kuna bespovratnih sredstava.

Facebook Komentari