Izdan nalog za uhićenje Petra Pripuza, u tijeku pretres kuće

Službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK-a) od ranog jutra, uz odgovarajuće naloge suca istrage županijskog suda, provode pretrese u kući suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, te još nekolicine odgovornih osoba te tvrtke i tvrtki koje su s njom poslovale.

Potvrdio je to Jutarnjem listu Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo. Prema njegovim riječima, policija istražuje određene porezne predmete kako bi se rasvjetlile moguće nepravilnosti u poslovanju CIOS-a i s njim povezanih tvrtki. Nobilo je kazao kako je izdan nalog za uhićenje njegovog klijenta, koji u stvarnosti još nije uhićen, jer se nalazi na bolničkom liječenju, budući da je nedavno bio na operaciji srca.

Podsjetimo, Petar Pripuz, zagrebački poduzetnik i suvlasnik CIOS-a, najveće tvrtke za otkupljivanje i preradu otpada u Hrvatskoj i vlasnik sličnih tvrtki i na području BiH, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije i Albanije čiji se promet godišnje mjeri u milijardama kuna, uhićen je 2014. godine u sklopu operacije Agram. Naime, USKOK je tada pokrenuo istragu protiv Milana Bandića i 15 suosumnjičenika te dvije tvrtke zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje poreza ili carine, trgovanja utjecajem, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem, a ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Na podužoj listi kaznenih djela za koje ga se tada sumnjičilo, prvo je pogodovanje njegovim tvrtkama C.I.O.S. d.o.o. i CE-ZA-R d.o.o. Osnovano se sumnja da su, od listopada 2013. do svibnja 2014. godine, Milan Bandić, Slobodan Ljubičić i Željko Horvat po dogovoru i na traženje Petra Pripuza naložili dodjelu poslova zbrinjavanja otpada spomenutim tvrtkama. U Uskoku su smatrali kako je postojala mogućnost zbrinjavanja otpada na drugi način. Ovim je, tvrdi USKOK, zagrebačkoj Čistoći nanesena šteta od najmanje 2.400.000 kuna, od čega je članicama C.I.O.S grupe pribavljena nepripadna korist u iznosu od najmanje 1.630.000,00 kuna.

No, iako je od uhićenja prošlo oko dvije i pol godine, protiv Pripuza i ostalih još uvijek nije podignuta pravomoćna optužnica.  Balkanski kralj smeća, kako su ga nazivali neki mediji, ponudio je jamčevinu od visokih 7,7 milijuna kuna, pa je pušten da se brani sa slobode. Pripuz se od izlaska iz pritvora, 31. listopada, tvrde njegovi odvjetnici, povukao u vilu na Pantovčaku, imanje koje u glasi na suprugu Miru Pripuz. Sve poslove preuzela su djeca, najviše Iva Pripuz Špekuljuk, koja je i dotad vodila značajan segment poslovanja.

Petar Pripuz karijeru je počeo u financijskoj službi Industrogradnje gdje je radio šest godina. U biznis s recikliranjem ušao je 1985., prvo kao zaposlenik, a kasnije je 90-ih osnovao vlastitu tvrtku. Od 1994. godine njegova grupacija je partner s njemačkom Scholz grupom, drugom najvećom svjetskom grupacijom u segmentu recikliranja metalnog otpada. Pripuzove tvrtke zapošljavaju više od dvije tisuće ljudi, a suvlasnici su mu njemačke i japanske multinacionalne kompanije, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari