Hrelja: Spremni smo surađivati s Vladom bude li imala 80 ruku

Gost pressinga N1 bio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Jeste li vi dio nove većine ili…?

Nikad nisam rekao da ću biti dio te većine nego ispred stranke i kod predsjednice sam rekao da je HSU zainteresiran za projektnu suradnju s vladom. Umirovljenici nemaju vremena čekati, a ima problema koji ne trpe odgodu. To sam rekao, a neki su iščitali i brojali ruke, ali ta matematika ne ide. Nisam nikad reako da ću biti dio te većine.

Što to znači na kraju? S obzirom na to da će Plenković doći s četiri miinstra. Što ćete vi napraviti?

Ja vas sad pitam koji su to ministri? Teško je o imaginarnim ministrima govoriti. Znate tko mora dokazivati da ima većinu? Sada Plenković mora dokazivati većinu.

Onda vaša podrška ovisi o tome tko će biti ministar?

Ne možete dobiti realizaciju projekata ako nećete prodržati proračun ili vladu. Ali krivi je tajming jer nemam konkretan odgovor. Da imam ne bih ga krio. Koji će to biti ljudi? Ja bih rado podijelio tu informaciju, ali ja to nemam. Osim inicijalnog kontakta odgovoreno je da postoji raspoloženje vlade da rješava neke probleme umirovljenika.

Vi bi bili dio većine da biste onda iz Sabora podržavali vladu ili tražite neko mjestu u Vladi?

To je nemoguće jer ja sam jedan zastupnik. Nas interesira projektna suradnja. Predlaganje, usvajanje i promjena zakonskih prijedloga. Dakle zakoni su izvor prava umirovljenika. Bitna je pozicija HSU-a u Saboru.

Plenković će doći s ministrima i tada neće vama stavljati na stol što vi želite…

Ako nitko neće staviti na stol ništa od 10-ak problema onda mi nećemo glasati za ministre. Ostajemo dio opozicije i gotova priča. Ja tu nemam nikakvih dilema.

Niste pričali s HDZ-om o tome?

Ne. S jednom jedinom osobom sam razgovarao. Nisam s HDZ-om, premijerom.

Nego s kim?

S jednom osobom iz HDZ-a. I čuo sam samo da su raspoloženi rješvati neke od umirovljeničkih problema.

Kad ćete se opet naći?

Možda u subotu, nedjelju, ponedjeljak… Bez finalizacije ako bude, uzmite to uvjetno. Možda ćemo mi biti preskupi.

Koji su točno vaši zahtjevi?

Imamo tu 16 zahtjeva. Od kojih su neki vrlo jednostavni, ali smatramo da ih treba riješiti. Svi su u tri područja. Socijala, zdravstvo i mirovinski sustav.

Imamo problem koji nije tako lagan – to su obiteljske mirovine. Taj posao treba dobro projektirati. Treba vidjeti što to znači ako je jedan supružnik umro u 70-toj ili 90-toj jer prava izviru iz duljine uplata u mirovniski sustav.

Koliko to košta? Koliko ste skupi?

Ako ne rješite kroz miroviinsko rješavat ćete kroz socijalu. Ovo za drugi mirovinski stup ne mora biti ni jedna kuna. Naravno nešto košta.

Koliko je to trenutno prioritet za Plenkovića?

Ovo čeka sve vlade i tko god bi zamjerio da se bilo koji problem ovdje rješi je potpuno u krivu. Mi smo najmanje ideološka stranka.

Jeste li vi stranka kao sindikat umirovljenika? Morate li vi kao i nacionalne manjine uvijek biti uz vlast?

Ne moramo i nismo bili.

Jeste li izdali birače ako budete u vlasti s obzirom da ste izabrani u Narodnoj koaliciji?

Pa gledajte sve to je relativan pojam. Ja sam osobno imao 5.600 preferencijalnih glasova. Nečiji politički kredibilitet je danas vidljiv. Išao sam i samostalno i u koalicijama i prolazio u Sabor. Što god napravili bit će ljudi koji će reći bravo i onih koji će reći – fuj, izdao si. Nema političara koji je sve napravio ispravno.

Mi smo u priopćenju rekli slikovito da se izrazim: ”Mi nismo čamac za spašavanje Plenkovićeve vlade”. Tko kaže da će moj glas donijeti većinu? U tom slučaju kako smo i rekli mi nećemo biti čamac za spašavanje. Ako Vlada mirno uplovi u luku s 80 glasova potpore tada smo spremni za suradnju s vladom i realizaciju projekata.

Sve ispod 80 nije interesantno?

Nije, nije.

Beljak i Bernardić su potpisali suradnju. Priča se da je HSS izborio 6 mjesta u koalicji.

Čestitam im ako su 6 mjesta izborili. Nakon toga ima i preferencijalno glasanje pa od tih 6 može biti i puno manje. Ja imam korektne odnose s cijelim SDP-om i Bernardićem kao i s Milanovićem. Nisam hiroviti političar i razgovaram sa svima. Razgovarali smo u SDP-u nedavno o svemu i ako ne bude riječi o programima, koji su dominantni cilj našeg bavljenja politikom… Da ponuđena su nam 3 sigurna ulazna mjesta, ali mi nismo radili presing kao HSS da se to potpiše jer smo procijenili da prijevremeni izbori na političku scenu ne bi donijeli ništa novo. Nego da bi se za 2-3 mjeseca borili s istim problemima.

Facebook Komentari