Analiza HGK: Zašto je blago usporen rast BDP-a i što to znači za Hrvatsku

Prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, BDP Hrvatske u prvom je kvartalu ove godine na godišnjoj razini povećan za 2,5%. Na takvo usporavanje unaprijed je ponajprije upućivalo usporavanje industrijske proizvodnje na 1,9%, u odnosu na 5,0% koliko je povećana u cijeloj prošloj godini, ali i rast vanjskotrgovinskog deficita.

U prvom kvartalu nije se dogodilo ništa spektakularno. Nastavljen je rast većine kategorija ukupne potražnje, koji je bio čak i dinamičniji nego u prvom kvartalu prošle godine u kojem je rast BDP-a iznosio 2,7%. Pritom se najviše isticao izvoz roba i usluga čija je stopa rasta povećana s prošlogodišnjih 6,9% na 8,6%, kao posljedica znatno dinamičnijeg rasta robnog izvoza.

Istodobno su jedina kategorija potražnje čiji je rast blago usporen bile investicije u fiksni kapital.

Međutim, u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježen je znatno dinamičniji rast uvoza roba i usluga. Njegova je stopa rasta povećana s 5,6% na 10,1%, dok je njegov rast na godišnjoj razini, promatrano u stalnim cijenama, bio 58,6% veći od njegova rasta u prvomu prošlogodišnjem kvartalu.

Drugim riječima, početak ove godine nije obilježen usporavanjem potražnje, nego se ta potražnja u većoj mjeri pokrivala uvoznim robama i uslugama, a u manjoj domaćom proizvodnjom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Proizvodna metoda obračuna BDP-a istodobno pokazuje što se događalo s proizvodnjom, odnosno s bruto dodanom vrijednošću.

Jedina su skupina djelatnosti kod kojih je zabilježen pad BDV-a u odnosu na prošlu godinu bile primarne djelatnosti (poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo), dok je kod svih ostalih zabilježen rast.

Međutim, taj rast je kod prerađivačke industrije, a u znatno manjoj mjeri i kod skupine djelatnosti koja obuhvaća trgovinu, prijevoz i ugostiteljstvo, bio kudikamo manji nego u prvom kvartalu prošle godine.

Točnije, rast je prerađivačke industrije usporen s 9,3% na 2,8%, a trgovine, prijevoza i ugostiteljstva s 5,1% na 3,2%.

S obzirom na to da je kod svih ostalih djelatnosti zabilježeno ubrzavanje dinamike rasta te da je riječ samo o prvom kvartalu u godini, i dalje treba vjerovati da bi rast na razini godine trebao iznositi blizu tri posto.

Zbog recentnih događanja u pojedinim velikim tvrtkama, taj će rast vjerojatno ipak biti usporen u odnosu na prethodne procjene od više od tri posto, analiziraju u HGK.

Facebook Komentari