Za ulaganje u Gorski kotar 38 milijuna švicarskih franaka

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i švicarski veleposlanik u Hrvatskoj Stefan Estermann potpisali su u Zagrebu osam ugovora u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, ukupne vrijednosti od 37,9 milijuna švicarskih franaka.

Izuzetno mi je drago da svi navedeni projekti usmjereno i ciljano doprinose boljitku građana Republike Hrvatske u cjelini, bilo da se radi o potpori poduzetnicima, udrugama ili direktno građanima koji žive na područjima provedbe projekata. Današnjim potpisivanjem završavamo jednu veliku etapu i krećemo s provedbom, izjavila je ministrica Žalac, prenosi HRT.

Suradnja s ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova do sada je bila partnerska, učinkovita i vrlo profesionalna. Zahvaljujući tome, u okviru programa raspolažemo vrlo kvalitetnim projektima, u čijoj pripremi su ispoštovani svi propisani rokovi, rekao je veleposlanik.

Od spomenutih osam projekata, tri se odnose na poboljšanje vodoopskrbe i otpadnih voda na području Delnica, Fužina i Broda Moravica ukupne vrijednosti 25,3 milijuna švicarskih franaka.

Kroz projekt Razminiranje i društveno gospodarska integracija vrijednosti 3,53 milijuna švicarskih franaka provest će se razminiranje Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji, te u drugoj fazi i program društveno-gospodarskog osnaživanja minskih stradalnika koji će obuhvatiti uspostavu jedinstvene baze podataka o stradalim osobama u RH i analizu njihovih potreba.

Kroz projekt Eurostars, ukupne vrijednosti 1,17 milijuna švicarskih franaka, a koji podržava 36 zemalja članica EUREKE i Europske unije, pružit će se potpora razvoju malih i srednjih poduzeća koja razvijaju inovativne proizvode, procese i usluge za ostvarivanje konkurentske prednosti pružajući financiranje međunarodnih inovativnih projekata.

Facebook Komentari