U HGK iznenađeni s dva mjeseca pada industrijske proizvodnje, je li samo Agrokor ili nešto drugo

U travnju ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, manja za 0,6% u odnosu na travanj prošle godine.

Spomenuti pad, uz revidirane podatke za ožujak, predstavlja već drugi mjesec godišnjeg pada industrijske proizvodnje (što je uslijedilo nakon 25 mjeseci kontinuiranoga godišnjeg rasta), što je relativno neočekivano jer nisu uočljive naznake da bi se kontinuirana povoljnija kretanja domaće i inozemne potražnje mogla toliko pogoršati da promjene smjer proizvodnje iz pozitivnog u negativan, analiziraju u HGK.

Prema dosad dostupnim podatcima, promet u trgovini na malo (prva četiri mjeseca ove godine) te robni izvoz (prva tri mjeseca ove godine) svojim rastom i dalje povoljno utječu na kretanja industrijske proizvodnje.

Očekivan je bio negativan utjecaj na travanjske podatke, koji je imala kriza u Agrokoru, što je uočljivo u proizvodnji prehrambenih proizvoda (u ukupnoj industrijskoj proizvodnji ima udio od 14,39%), koja je pala za 7% na godišnjoj razini (što također predstavlja treći pad proizvodnje hrane u ovoj godini).

Negativna kretanja industrijske proizvodnje u travnju zabilježena su u svim trima industrijskim djelatnostima, što je posljednji put zabilježeno još u srpnju 2013. godine.

Tako je u rudarstvu i vađenju zabilježen godišnji pad od 7,5%, u prerađivačkoj industriji 0,5% (prvi pad nakon siječnja 2015. godine) te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 2%.

Ipak, zbog prijašnjih povoljnijih kretanja, na kumulativnoj razini, ove se godine i dalje bilježi rast proizvodnje. Tako je u prva četiri mjeseca ove godine proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, veća za 1,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na razini EU bilježi se pozitivan godišnji trend industrijske proizvodnje koji traje od prosinca 2014. godine, a takva su kretanja djelomično rezultat povoljnije domaće potražnje (potrošnja kućanstva, države i investicije) i inozemne potražnje (robni izvoz, diskontinuirani trend rasta do prošle godine kada se počinju bilježiti česti padovi).

Takav je trend rezultirao time da je u EU 2016. godina bila treća uzastopna godina rasta industrijske proizvodnje (1,4%).

Prema podatcima statističkog zavoda Eurostat, u ožujku je ove godine industrijska proizvodnja EU bila, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 2,4% veća u odnosu na ožujak 2016. godine, a u prva tri mjeseca, u prosjeku, 2% u odnosu na isto razdoblje lani.

Facebook Komentari