Ministrica Nada Murganić: Utvrđeni su veliki propusti u slučaju smrti dječaka iz Pule

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić rekla je danas da su utvrđeni veliki propusti u slučaju trogodišnjeg ubijenog dječaka iz Pule, za čije je ubojstvo osumnjičena njegova majka Chiara Pašić.

Upitana kako komentira to da službenica Centra u obzir nije uzela izjavu majke gospođe Chiare da je ona bolesna, kazala je kratko da su utvrđeni propusti te da u Centru nisu izrečene nikakve mjere.

”Molim sve građane, svu zainteresiranu javnost, sve koji su potreseni ovim slučajem, da ovu izjavu prihvate u dobroj vjeri. Ne radi se o nikakvoj šutnji institucija, zaista nam je izuzetno stalo da se ovakvi slučajevi više ne događaju, kazala je.

Danas se inspekcijski nalazi provode u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli, kao i u Petrinji u Centru za socijalnu skrb.

Upitana što Ministarstvo po pitanju sprječavanja ovakvih slučajeva može napraviti, odgovorila je da su oni svoj dio odgovornosti prihvatili te da će i dalje raditi u svrhu preventive, na stručnim potporama i modernizacijama.

 ”Na centrima za socijalni rad su veliki tereti, pravna zaštita je komplicirana. Centri za socijalnu skrb kao i Ministarstvo preuzet će svoj dio odgovornosti, međutim kao i u svakoj životnoj situaciju nisu za ovakve oblike ponašanja isključivo odgovorni centri. Važna je odgovornost svih resora. Naša odgovornost je u tome što smo uočili i priznali.

”Kompletnu sliku ćemo imati kada dobijemo inspekcijske nalaze koji se provode u Domu za odgoj djece i mladeži Puli i Centru za socijalnu skrb u Petrinji. Radit ćemo s našim stručnim radnicima i o svemu obavještavati javnost. Ja bi iskoristila priliku i pozvala da se smire reakcije na društvenim mrežama, da se smire strasti, jer to čitaju roditelji, to čitaju djeca i to nije dobro za rast i razvoj djece. To ne doprinosi odnosu i radu s djecom.

Ne želimo da se naše ministarstvo veže se nečim što se naziva šutnja u administraciji.

Upitana koje su moguće posljedice i mjere za službenike ako se dogode ovakvi ili slični slučajevi kazala je da će mjere biti izrečene u skladu s razinom odgovornosti i težinom propusta. Na tome, ponovila je, kvalitetno i naporno radimo.

 

Facebook Komentari