Jandroković: Imena ministara su šlag na torti, evo kada će biti u Saboru

‘Imena ministara ovisit će i o dogovoru s mogućim partnerima. Imena ministara su šlag na torti’, rekao je Jandroković Mirjani Hrgi na RTL-ovom dnevniku.

Na današnji dan rođena je moderna hrvatska demokracija. Konstituiran je Sabor Republike Hrvatske.

Od tada do danas – obranjena je zemlja, osigurano međunarodno priznanje i Hrvatska je naposlijetku postala članica Europske unije i NATO-a.

Tim povodom gost RTL-a Danas bio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Što smatrate najvećim izazovom za Hrvatsku danas?

“Svaka država treba definirati prioritete ovisno o vremenu i okolnosti u kojima djeluje. Po mojoj ocjeni, danas je ključna stvar osigurati političku stabilnost, ojačati hrvatske institucije. S obzirom na vrlo složene međunarodne okolnosti, bitno izmijenjene međunarodne odnose, sigurnosne izazove, a i situaciju oko Agrokora, jako bi bilo bitno očuvati političku stabilnost i uvjete za ekonomski rast i razvoj”.

Što znači očuvati političku stabilnost? Je li ovo poziv i razmišljanja o nekoj široj koaliciji?

“Razmišljamo o tome da formiramo parlamentarnu većinu. Stav HDZ-a jest taj da pokušamo formirati većinu u Saboru, na tome radimo, ona je i bila ostvarena prilikom izbora predsjednika Sabora. Naravno, i izbori su opcija ako do toga ne dođe. Naša je procjena da većina stranaka i građana ne priželjkuje izbore”.

“Svjesni smo naše političke snage, ali smisao politike nije samo imati vlast, nego i činiti nešto korisno za građane. Vjerujemo da u ovakvom sazivu postoje opcije i mogućnosti da se dogovorimo oko nove većine”.

Tko bi to mogao biti?

“U ovome trenutku o tome ne mogu govoriti. Čekamo da završi drugi krug izbora i vrlo brzo nakon toga stvari će biti jasnije”.

Jutros ste najavili da za osam dana počinje Sabor što su neki protumačili kao da će da osam dana Plenković ponuditi ministre. Kad možemo to očekivati?

“Sukladno Zakonu o Vladi premijer na prvoj idućoj sjednici mora predložiti ministre. ta sjednica počinje 7. lipnja, ali to se ne mora baš taj dan dogoditi. Ali, vjerujem da će se vrlo skoro po početku te sjednice od strane Vlade doći prijedlog za imenovanje novih ministara”.

Što to znači vrlo skoro?

“Bilo bi logično da se to dogodi u prvom tjednu našeg zasjedanja. Neće biti otezanja”.

Jesu li već sada poznata ta imena?

“Imena ministara ovisit će i o dogovoru s mogućim partnerima. Imena ministara su šlag na torti”.

Znači li to da bi neki mogli biti a da nisu iz redova HDZ-a?

“Da, i ta opcija ne otvorena. Dok god pregovori traju, ne bih govorio o imenima”.

Realna je mogućnost da premijer ne dobije podršku. Čemu ste onda skloni, da prijevremeni izbori budu u srpnju ili najesen?

“Vjerujem da će premijer dobiti podršku. Ali, ako do toga ne dođe, sigurno nećemo ljetne praznike opterećivati izborima, nego ćemo tražiti racionalno rješenje koje će biti svima prihvatljivo. Ne bih nagađao o datumu”.

Facebook Komentari