Za održavanje šuma 17 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdala je 36 odluka kojima se korisnicima Mjere 8 Programa ruralnog razvoja „Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“, dodjeljuju potpore u vrijednosti od gotovo 17 milijuna kuna.

Za prošlogodišnji natječaj koji se odnosio na podmjeru 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, operaciju 8.5.1. “Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura“ izdane su 34 odluke o prihvatljivosti u vrijednosti od 16.531.638,19 kn.

Korisnici ove mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika te trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske.

Potpora iznosi do 100% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 – 700.000 EUR-a, u kunskoj protuvrijednosti.

Preostale dvije odluke o prihvatljivosti odnose se na podmjeru 8.6. “Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda”, operaciju 8.6.3. “Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda“ s iznosom od 286.459,00 kn.

Korisnici mjere su šumoposjednici, udruge šumoposjednika i šumovlasnika, obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te jedinice lokalne uprave i samouprave i njihova udruženja, a potpora iznosi do 50% ukupno prihvatljivih troškova, između 5.000 – 30.000 EUR-a, u kunskoj protuvrijednosti.

„Naša zemlja ima jedne od najljepših i najočuvanijih šuma u Europi. Na nama je odgovornost da racionalnim upravljanjem tim resursom osiguramo da se dobra praksa brige o našim šumama nastavi i u naraštajima koji dolaze.

Šumarstvo nema jedinstvenu zajedničku politiku u Europskoj uniji, no za zaštitu šuma kao dio eko sustava i oplemenjivača okoliša uspjeli smo izboriti sredstva u Programu ruralnog razvoja“ – izjavio je ministar Tolušić.

Share This Article