Udruge upozorile: Nasilje na hrvatsko-srpskoj granici

Ad

Udruga Are you Syrious i inicijativa Dobrodošli zatražile su od hrvatskih vlasti, slijedom dojava i svjedočenja izbjeglica o učestalom policijskom nasilju nad izbjeglicama, hitan prekid nasilja prema osobama koje se nalaze na graničnim prijelazima i na teritoriju RH.

Ovo je treći istup organizacija koje upozoravaju na slučajeve pretučenih izbjeglica, otuđivanja novca i mobitela, onemogućavanja pristupa sustavu azila i to sve od strane hrvatskih policijskih službenika.

Odaslan je apel ravnateljstvu policije iz kojeg je odmah stigao odgovor kako dosadašnjom istragom nisu utvrđene bilo kakve nezakonitosti u postupanju.

Tražimo hitan prekid nasilja prema svim izbjeglim osobama koje se nalaze na graničnim prijelazima i na teritoriju Republike Hrvatske, tražimo omogućavanje pristupa sustavu međunarodne zaštite svim osobama koje ga zatraže, tražimo žurnu provedbu temeljite istrage i sankcioniranje djelatnika hrvatske policije te nadležnih osoba, tražimo civilni nadzor granica RH, izjavila je Lea Horvat iz inicijative “Dobrodošli”.

Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno rekao je, međutim, na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije kako je teško moguće da imigranti ne bi slučajeve navodnih premlaćivanja i oduzimanja imovine prijavljivali i srpskoj policiji, a nisu, već samo udrugama.

Već smo pokrenuli jedan mehanizam provjere tih navoda i vidjet ćemo koliko u tome ima činjenica koje bi mogle biti važne za državno odvjetništvo i daljnji postupak, poručio je Gojko Marković, policijski službenik u Uredu glavnog ravnatelja policije.

Ustvrdio je kako MUP ili Ravnateljstvo policije nisu izdali nikakvu naredbu da se prema migrantima smije nezakonito primijeniti bilo kakav oblik prisile, a je li bilo pojedinačnih nedopuštenosti ili zlouporaba ovlasti to će pokazati istraživanje koje provode.

Facebook Komentari