Najnovije

Stier: Odnosi s Bugarskom prijateljski i saveznički

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva istaknuli su u Sofiji kako Bugarska i Hrvatska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i najavili jačanje gospodarske suradnje.

Zaharieva je nakon sastanka sa Stierom istaknula kako ne postoje otvorena pitanja između Bugarske i Hrvatske te da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, a ministar Stier je ocijenio kako su odnosi dvije zemlje “doista prijateljski, partnerski i saveznički”.

Prvog dana posjeta Bugarskoj Stier se sastao s potpredsjednicom vlade za reformu pravosuđa i ministricom vanjskih poslova Bugarske Zaharievom, a dan kasnije susrest će se s predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom, predsjednikom parlamenta Dimitrom Glavčevom, predsjednikom vlade Bojkom Borisovim i ministricom za predsjedanje Bugarske Vijećem Europske Unije 2018., Lilianom Pavlovom.

Ministar Stier će sutra u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji otvoriti izložbu Hrvatska umjetnost u XX. i XXI. stoljeću.

Zaharieva je istaknula kao bugarskih turista u Hrvatskoj ima dvostruko više nego ranije a da se broj hrvatskih turista u Bugarskoj povećao za deset posto te da je s ministrom Stierom razgovarala i o otvaranju izravne zračne linije između dvije prijestolnice.

Što se tiče europske agende otvorili smo puno tema i sa zadovoljstvom mogu reći da imamo jednake poglede, rekao je Stier i napomenuo kako Hrvatska želi učiti iz iskustva Bugarske u povlačenju sredstava iz EU fondova koja na tom polju ima izuzetno dobre rezultate.

Isto tako dobili smo vrlo kvalitetnu informaciju o prioritetima bugarskog predsjedanja, rekao je Stier.

Stier je podsjetio da se ove godine slavi 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Bugarske i Hrvatske.

Facebook Komentari