Sjeverna Koreja opet ispalila projektil

Sjeverna Koreja ispalila je danas neidentificirani projektil u smjeru istoka koji je nakon nekoliko minuta leta pao u Japansko more. Japan je najavio mjere u suradnji s drugim državama radi obuzdavanja ponovnih sjevernokorejskih provokacija.

Informaciju o ispaljivanju projektila objavila je južnokorejska vojska, uz pretpostavku da je riječ o balističkoj raketi tipa Scud koja je preletjela nekih 450 km i potom pala u Japansko more. Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je nakon ispaljivanja rakete ubrzo sazvao sjednicu vijeća nacionalne sigurnosti, prenosi HRT.

Sjeverna Koreja proteklih je tjedana izvela niz probnih ispaljivanja balističkih raketa. Zadnji je test izveden 21. svibnja kada je projektil ispaljen s istočne obale u smjeru mora.

Iz Pjongjanga su jučer objavili da su testirali novo protuzračno oružje pod nadzorom čelnika Kima Jong Una.

Japanski premijer Shinzo Abe osudio je sjevernokorejsko lansiranje rakete i obećao da će u suradnji s drugim zemljama poduzeti mjere kako bi se obuzdale ponovne provokacije Pjongjanga.

Dužnosnik Bijele kuće kazao je da je i američki predsjednik Donald Trump obaviješten o ispaljivanju projektila. Iz Washingtona su u više navrata poručivali da priželjkuju raspravu s Kinom o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o toj temi.

Facebook Komentari