Nova kritika hrvatske diplomacije koja dolazi s Pantovčaka još je značajnija, jer, to je Plenkovićev habitus

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je ponovno žestoko kritizirala rad ili nerad hrvatske diplomacije.

“Moramo se rebrendirati od faktora stabilnosti na jugoistoku Europe u jednog snažnog igrača na sjevernoatlantskoj sceni. Iznimno sam razočarana kad čujem ponekad od naših gospodarstvenika kako se naša diplomacija zatvorila u sebe, kako su se zatvorili u urede, kako ne djeluju niti u pomoć tvrtkama koje dolaze na određeno tržište, niti u brendiranju Hrvatske u smislu javne diplomacije”, kazala je predsjednica na konferenciji o rebrendiranju Hrvatske.

Istaknula je da strancima, kada čuju Hrvatska, na pamet prvo padne “prekrasna zemlja”, zatim Dubrovnik, sportaši. Kada je posrijedi politika, prvi spomen je “Balkan”. Predsjednica je zatim nastavila izlagati u vezi aktualne gospodarske situacije.

“Osnova je gospodarsko brendiranje. Hrvatsko gospodarstvo previše ovisi o turizmu. Države poput Hrvatske moraju se prije svega usredotočiti na izvoz.”

Ovo nije prvi puta da je Predsjednica RH kritizirala hrvatsku diplomaciju. Kritika je značajnija, ako se uzme u obzir da su i premijer Andrej Plenković, kao i aktualni predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponikli s istoga kata ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu.

U veljači Predsjednica je u razgovoru za Novu Tv kazala da naša diplomacija još uvijek stagnira, još uvijek se vodi nekakvim starim načelima.

“Imate puno veleposlanika koji su politički postavljeni, koji ne provode državnu politiku, nego nekakvu politiku koja je nestala. Ali ima i puno njih koji podilaze”, rekla je Predsjednica.

Oni su trebali dobiti poruku, no međutim naš je sustav takav, da nije predsjednički i da ih ja imenujem u dogovoru s Vladom. Ja na tom inzistiram više od godinu dana i znam zašto.

I gdje je onda zapelo?

Oni nisu učinkoviti i voljela bi vjerovati da ćemo uskoro riješiti puno mjesta, ne samo Washington, nego i druga mjesta, jer kao što sam rekla, gospodine Bago, učinkovitost nekih od tih veleposlanika je vrlo niska, za neke se niti ne čuje. Oni rade protiv državne politike, neki su zaostali u nekim drugim vremenima, gdje misle da je Hrvatska još uvijek kandidatkinja u EU i NATO-u.

Na konstataciju novinara da ih se “onda povuče sve u Hrvatsku”, Predsjednica se složila.

“Tako je ali ja ih ne mogu samo povući, moram poštivati ustavni proces. To je ono što poštujem”.

Na novinarsku konstataciju, da to znači da Vlada ne sluša predsjednicu, Grabar Kitarović je rekla kako to nije točno i da razgovaraju o tome.

“Riječ je o dvije supstance: prvo je sadržajna, a druga je ova povlačenja. Sa sadržajnom sam zadovoljna, ministar Stier odlično radi svoj posao, ti veleposlanici i diplomati konačno dobivaju naputke o tome što je državna politika, međutim još uvijek treba pristupiti ovom formalnom dijelu, gdje se treba dogovoriti o nizu veleposlanika”, rekla je u veljači Grabar Kitarović.

No, kad se uzme da je HDZ uz partnere na vlasti već gotovo dvije godine, te da dva ministra iz te stranke, Davor Ivo Stier i Miro Kovač, očito, po Predsjednici nisu dovoljno učinili, pravo je pitanje zašto se već godinama čuva status quo i njeguju kadrovi iz kuhinje Budimira Lončara, Stipe Mesića i Vesne Pusić.

Možda je pravi odgovor vječita mogućnost preslagivanja i privatno političke veze na Zrinjevcu i oko njega, nauštrb Hrvatske i interesa ljudi koji u njoj žive.

Kolinda Grabar-Kitarović: Donijela sam stabilnost, veleposlanike ne mogu sama promijeniti

Facebook Komentari