Dobavljači počeli obustavljati isporuku Konzumu u BiH

Dobavljači u Bosni i Hercegovini počeli su s obustavom isporuke robe Konzumu, potvrđeno je za N1. Nema garancija da će naplatiti dugovanja. Doznajemo da je u međuvremenu Konzum prekinuo svu komunikaciju s dobavljačima, izuzev one neophodne, tehničke.

Povjerenja je sve manje. Nekoliko kompanija iz Republike Srpske već je obustavilo isporuku robe Konzumu, doznaje N1. Robu bez bankarskih garancija do daljnjeg ne isporučuje ni Fructa Trade, čiji direktor sumnja u cijeli proces, čak i kad je povratak Mercatora u pitanju.

Oni koji su nastavili s poslovanjem, kažu, ukoliko ne dobiju čvršća jamstva do kraja tjedna, održat će sastanak i odlučiti o svojim mjerama i postupcima.

“Kakva je situacija i što se događa doista je teško procijeniti, ali generalno je potreban jedan korektan i otvoren pristup od strane Konzuma BiH prema svim dobavljačima, kako bi iz svega ovoga izašli i nastavili kontinuirano raditi”, kaže Adin Fakić, direktor Milkosa.

Pojedini dobavljači, ukoliko nisu obustavili, uveli su restrikcije prilikom obustave robe, koje podrazumijevaju trenutnu isplatu. No, niti dobavljači, niti predstavnici vlasti znaju što ih čeka u predstojećem razdoblju. U igri su dobri prijedlozi, ali i najcrnji scenariji. Postoji bojazan da u zalog ode i bh. imovina.

“I pored inzistiranja, prije svega federalnih vlasti, mi konkretne podatke po tom pitanju nismo dobili. Naravno, pitanje je koliko na to uopće možemo utjecati, jer mi nemamo posebnog zakona, izuzev mjera koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH, a kojima je zatražila da vlasti u BiH spriječe da se dugovi centrale Agrokora praktično vraćaju imovinom u BiH”, poručio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Nedostaju konkretne institucionalne mjere, slaže se i profesor ekonomije i zastupnik u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić. Kaže, izmjenom Zakona o unutarnjem platnom prometu umnogome bi se zaštitio odljev kapitala.

Povratak Mercatora mogao bi vratiti povjerenje kod kupaca, ali mogao bi imati i negativne implikacije.

“Jedna negativna implikacija odluke Mercatora da zatvori pojedine maloprodajne objekte koji nisu profitabilni jest da bi moglo doći do otpuštanja pojedinih radnika u BiH, a tu zapravo vidim ključnu ulogu Federalne vlade i resornog ministarstva, da ne dopuste zapravo otpuštanja bh. radnika, odnosno da se taj Mercator u ugovornom odnosu treba obvezati da će zadržati postojeći broj radnih mjesta”, kaže Dženan Đonlagić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH je i na današnjoj sjednici razmatrala situaciju s Agrokorom. Kako nam je rečeno, redovito prati događanja s fokusom na tri osnovna problema: 1) dug prema dobavljačima, 2) kretanje broja zaposlenih 3) financijski tokovi.

“Za sada je prisutan trend blagog smanjenja dugovanja prema dobavljačima i povećanja kreditnih obaveza, s tim da je poslovanje u proizvodnom dijelu grupacije Agrokor u Federaciji BiH stabilno, dok se u trgovačkom dijelu očekuje restruktuiranje”, navode iz Vlade FBiH.

Tu su zadužena resorna ministarstva da prate aktivnosti i poduzimaju mjere u cilju zaštite dobavljača i zaposlenika. I dok vlasti zadužuju, apeliraju, pozivaju i usvajaju mjere, nitko i dalje ne nudi jamstvo niti odgovor, hoće li imovina i radna mjesta biti na udaru naplate dugova matičnog Agrokora?

Facebook Komentari