SDP osniva vladu u sjeni, evo tko su perjanice ako i kada osvoje vlast

Mjesecima najavljivan Središnji savjet SDP-a, ili “vlada u sjeni” Socijaldemokratske partije Hrvatske, formirana je ovih dana i svoj program i članove predstavit će poslije drugog kruga lokalnih izbora, 4. lipnja.

U SDP-u su uvjereni kako će se najkasnije ove jeseni održati prijevremeni izbori i zato već sada žele predstaviti svoju vladu u sjeni, kao kadrovsku i programsku osnovicu u slučaju da preuzmu vlast, piše Jutarnji list.

Formiranje Središnjeg savjeta i formuliranje SDP-ovih politika, koje trebaju predstavljati strategiju vlade u slučaju izborne pobjede, pokazuje i kako Davor Bernardić nema namjeru popustiti pred kritičarima unutar Socijaldemokratske partije, koji ga optužuju za pad rejtinga i pozivaju da podnese ostavku.

Da to namjerava, Bernardić se ne bi bavio pripremama za parlamentarne izbore, koje podjednako uključuju novi politički program SDP-a, kao i nova lica u ovoj vladi u sjeni.

Mlađa generacija

Osim toga, izgleda kako je šef SDP-a uspio okupiti najveći dio vodstva SDP-a u izradi programskih politika, pa čak i neke koji mu nisu skloni.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, u izradi programa vlade u sjeni angažirani su nekadašnji ministri vlade Zorana Milanovića, Boris Lalovac, Siniša Hajdaš-Dončić, Mihael Zmajlović, Arsen Bauk i Orsat Miljenić, na koje Bernardić računa kao članove iduće vlade.

Predsjednik Središnjeg savjeta je Rajko Ostojić, jedan od potpredsjednika SDP-a i blizak Bernardićev suradnik. Vlada u sjeni koncipirana je tako da gotovo sve resore vode nova lica u politici, u većini slučajeva osobe koje su postigle izuzetne uspjehe u svojim profesijama. Oni su, potencijalno, novi ministri u slučaju pobjede SDP-a na izborima.

Slično je napravio Ivica Račan, koji je nakon poraza na izborima 2003. osnovao Izvršni odbor SDP-a, u koji je uveo mlade perspektivne političare, koji su se kasnije etablirali, poput Zorana Milanovića, Mirele Holy i Bauka.

Na sličan je način organizirana sadašnja SDP-ova vlada u sjeni.

Neven Budak, ugledni povjesničar koji je bio zadužen za provedbu kurikularne reforme, vodi Savjet za obrazovanje, dok je šef SDP-ova Savjeta za lokalnu samoupravu postao Ivan Koprić, vodeći stručnjak za ovo područje u Hrvatskoj. Ministar zdravlja u sjeni je Danko Vrdoljak, šef Klinike za tumore u Vinogradskoj bolnici, kazališna redateljica Snježana Banović za kulturu, a za sport je zadužen Ratko Štritof.

Bez portfelja

Najviše novih lica je kada su u pitanju financijsko-gospodarski sektori SDP-ove vlade u sjeni. Jer s izuzetkom prof. dr. Josipa Tice, koji je zadužen za gospodarstvo, šansu su dobili neki u javnosti slabije poznati esdepeovci. Frane Šesnić, vodi Savjet za razvoj i IT tehnologije, a Darko Liović inovacije i investicije. Savjet za turizam preuzeo je Dalibor Macan, načelnik općine Svetvinčent u Istri, koji se pokazao sposoban u privlačenju sredstava iz fondova EU.

Tatjana Dalić, kreirat će politiku SDP-a u području rada i mirovinskog sustava. Iz redova iskusnih članova stranke Tonino Picula zadužen je za vanjsku, a Željka Antunović za sigurnosnu politiku.

Usto, SDP-ova vlada u sjeni ima nekoliko članova bez portfelja – Branka Caratana, Vesnu Škulić, Mariju Lugarić, Spomenku Avberšek, Davorka Vidovića i Ivu Šlausa.

Ovo ne znači kako svi među nabrojanima imaju političke ambicije. Ivan Koprić ustvrdio je da prvenstveno želi pomoći u transformaciji Hrvatske:

“Nikakvi me politički angažmani ne zanimaju. Pristao sam pod uvjetom da mogu raditi na stručnim osnovama decentralizacije i reforme javne uprave. Zalažem se za decentralizaciju zemlje, teritorijalni preustroj i javnu upravu koja nije instrument vladanja, nego racionalni sustav za pružanje javnih usluga”, rekao je Koprić, piše Jutarnji list.

Facebook Komentari