Predsjednica Grabar Kitarović na Forumu o globalnoj sigurnosti u Bratislavi

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvaranju Foruma o globalnoj sigurnosti GLOBSEC 2017 koji se održava u Bratislavi te održala radne sastanke sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom i američkim senatorom iz Savezne Države Wisconsina Ronom Johnsonom, priopćio je petak Ured predsjednice.

Na marginama Foruma, a ususret službenom posjetu predsjednika Slovačke Republike Republici Hrvatskoj krajem lipnja, predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralni sastanak sa slovačkim predsjednikom.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o netom završenom sastanku šefova država i vlada NATO-a te su razgovarali o mogućnostima daljnje suradnje u okviru Inicijative Triju mora – ispunjenju zadanih ciljeva energetske sigurnosti i bolje povezanosti zemalja srednje Europe.

Sljedeći, drugi po redu sastanak na vrhu ove inicijative održat će se u poljskom Wrocławu u srpnju ove godine. S američkim senatorom Johnsonom predsjednica Grabar-Kitarović razgovarala je o bilateralnim odnosima Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, a posebno su se osvrnuli na pitanja obrambene i sigurnosne suradnje.

Također, razgovarali su o jučerašnjem sastanku šefova država i vlada NATO-a i njegovim zaključcima. Razmijenili su mišljenja o stanju u jugoistočnoj Europi i trenutnim silnicama i izazovima koji dovode do vraćanja pozornosti međunarodne zajednice na ovo područje.

Dvoje sugovornika usuglasilo se o nužnosti ponovne usredotočenosti Sjedinjenih Američkih Država na jugoistočnu Europu, navodi se u priopćenju.

Facebook Komentari