Kujundžić: Uvode se priroitetne liste čekanja i spajaju bolnice – evo koje će biti spojene

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je prioritetne liste čekanja, projekt koji bi trebao riješiti problem postojećih dugih listi čekanja za pretrage na kojima je trenutno čak 750 tisuća pacijenata.

“Do sada je pacijent dobivao hitnu pretragu, a priroitetnih listi nije bilo, pa ste magnetsku rezonancu čekali šest, devet ili 12 mjeseci. Prioritetna lista podrazumijeva da vaš liječnik, ako prepozna ozbiljnu bolest koja ne smije čekati, može kod specijaliste otvoriti pregled, a onda ovaj može unutar deset dana otvoriti dijagnostički postupak.

Važno je da ozbiljni pacijenti ne čekaju. A što se tiče listi čekanja, njih ne mogu riješiti ni mnogo bogatije zemlje”, kazao je ministar Kujundžić gostujući u emisiji RTL Danas.

Kujundžić je kazao kako unutar dva-tri tjedna kreće pilot-projekt prioritetnih lista u četiri zagrebačke bolnice, a ako se pokaže tehnički dobrim, onda bi u sljedeća dva-tri mjeseca iste bile uvedene u cijeloj Hrvatskoj.

I dok ministar nudi prioritetne iste kao rješenje, Hrvatska liječnička komora ima drugi prijedlog nudeći sinergiju privatnog i javnog.

“Najrazvijeniji europski sustavi funkcioniraju kao sinergija javnog i privatnog. U Hrvatskoj, nažalost, to nije razvijeno. Privatnici u hrvatskom zdravstvenom sustavu nisu neprijatelji građana i državnog sustava već su to potencijalni saveznici rješavanju svih problema u hrvatskom zdravstvu”, kazao je za RTL predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

Ideju podržavaju i u Udruzi za promicanje prava pacijenata.

“Mnogi pacijenti su morali prodavati doslovno sve iz kuće, zaduživati se da bi uopće mogli platiti određenu pretragu jer je u protivnom uopće ne bi dočekali. I zato ovo podržavamo i vjerujemo da će podržati i ministarstvo i da će to zaživjeti i da će još više biti suradnje oko toga”, smatra predsjednica te udruge Jasna Karačić.

Naime, privatni zdravstveni sektor posjeduje oko 17 posto ukupne medicinske opreme u Hrvatskoj i zapošljava gotovo 12 tisuća ljudi, pa stoga privatnici od državnog sektora očekuju bolju suradnju, a od HZZO-a više novca.

Postojećih 1,8 posto sredstava iz budžeta smatraju nedovoljnim.

Iz HZZO-a poručuju da su spremni za razgovor, ali tek nakon stručne analize.

Ministar Kujundžić u RTL-u danas progovorio je o još jednom projektu kojeg su najavljivali i pokušavali provesti gotovo svi njegovi prethodnici – spajanju bolnica radi smanjivanja troškova.

“Riječ je o spajanje bolnica, odnosno funkcionalnom spajanju odjela čime bi se podigla kvaliteta zdravstvene usluge. Precizno se zna koje će bolnice ići u spajanja, a ušteda bi na mjesečnoj razini bila oko desetak milijuna kuna”, kazao je ministar zdravstva.

Najavio je i koje će se bolnice spajati: Šibenik-Knin, Ogulin-Karlovac, Našice-Osijek, Slavonski Brod-Nova Gradiška, Pakrac-Požega i Varaždin-Čakovec.

Facebook Komentari