Obilježena 26. obljetnica ustroja Oružanih snaga RH

Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) obilježile su danas 26. obljetnicu ustroja, kao i Dan Hrvatske kopnene vojske, prigodnom svečanošću na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, pri čemu su zaslužnim bivšim i aktivnim pripadnicima OS RH uručena odličja, promaknuća, pohvale i nagrade.

Također je obilježena 20. obljetnica promocije prvog naraštaja vojnih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a dvorane u HVU imenovane su po imenima sedam gardijskih brigada Hrvatske vojske i Prvom hrvatskom gardijskom zdrugu.

Na svečanosti kojoj su bili nazočni visoki državni dužnosnici te umirovljeni i aktivni visoki časnici OS RH naglašeno je kako je nakon pobjede u Domovinskom ratu OS RH postao manji, ali učinkovitiji i sposobniji, kao punopravan član NATO-a i Europske unije.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je Hrvatska vojska “izrasla u najtežim danima borbe za samu opstojnost države i dobila sve bitke, a danas je fokusirana na budućnost”.

“Ministarstvo obrane ulaže napore kako bi pripadnicima OS RH stvorili što bolje uvjete života i rada te podigli standard. Istovremeno, razvija se i poboljšava sustav sigurnosti koji će garantirati svim građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet svih njezinih građana” kazao je.

Pripadnicima OS RH čestitala je izaslanica predsjednice Republike i Vrhovne zapovjednice OS RH Anamarija Kirinić kazavši kako to prigoda da se “s ponosom i zahvalnošću sjetimo svih domoljuba i branitelja koji su se odazvali zovu za obranu domovine, a najviše onih koji su za nju dali svoje živote”.

Načelnik glavnog stožera general Mirko Šundov ocijenio je da su se OS RH nakon Domovinskog rata preustrojile u manje brojnu, ali efikasnu i profesionalnu organizaciju, uspješno integriranu u NATO i EU.

Naša buduća postignuća ovisit će prije svega o sposobnosti naših pripadnika, o stalnom ulaganju u ljudske potencijale, u njihovo obrazovanje i osposobljavanje. Samo tako moći ćemo osigurati sposobnosti sučeljavanja s izazovima koje nam donosi budućnost, ocijenio je.

Dan OS RH i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

U subotu će se održati prigodni program u središtu Zagreba te na ŠRC-u Jarun. Program će započeti koncertom Orkestra OS RH na Zrinjevcu u 11 sati, te na Trgu P. Preradovića u 11,45 sati.

Zatim će se na Trgu Sv. Marka u 12 sati održati ceremonija Velike smjene straže, a nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji.

U nedjelju na Jarunu će se uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme održati letački program HRZ i PZO-a te pokazne vježbe Počasno zaštitne bojne i Zapovjedništva specijalnih snaga, a u ponedjeljak svečana akademija u KD “Vatroslav Lisinski”.

Foto:MORH/T. Brandt

Facebook Komentari