Linić: Ne vidim ništa loše u koaliciji SDP-a s Milanom Bandićem

Slavko Linić, bivši ministar financija i bivši saborski zastupnik SDP-a s kojim se razišao nakon svađe s tadašnjim šefom stranke i ondašnjim premijerom Zoranom Milanovićem, gostovao je u Novom danu N1 televizije i komentirao kaos u bivšoj stranci obrušivši se opet na bivšega šefa, a pozdravlja mogućnost “gradske” koalicije SDP-a s Milanom Bandićem.

Jeste li doživjeli poziv predsjednika SDP-a Davora Bernardića da se u stranku vrate svi koji su izbačeni, prozivani zbog verbalnog delikta kao poziv da se uključite u stranku, rad i vrh SDP-a?

Taj poziv sam doživio kao napokon ono što i je bilo potrebno da kaže o velikoj odgovornosti Milanovića koji je uništavao osnovne organizacije SDP-a u Dalmaciji, Istri i Lici i Slavoniji, da je napokon progovoreno o tome da je SDP devastiran.

Ali za rad u stranci je neprihvatljivo i da se ide na izbore, a da se ne radi na programima i edukaciiji, sve je zapušteno. Shvatio sam da on ocjenjuje da je situacija loša i da treba vratiti dio kadra koji je znao raditi, izraditi programe i vratiti birače, u tom sam smislu shvatio da se ponovno želi boriti za jačanje SDP-a.

Jeste li se spremni uključiti u rad SDP-a?

Kao to sam već rekao, imam snage, energije, znanja i rado hoću pomoći u stvaranju programa. Vratiti se kao član, ja sam 90-te stvarao SDP i održavao i da me se na kraju izbaci, članovi SDP-a jer im je šef tako rekao, to je za mene neprihvatljivo, takvo članstvo i ja s njima ne mogu biti član. Neshvatljivo je ponašanje SDP-a i Bernardića oko slučaja Agrokor i rješavanje krize i smatram da sam bio uključen mogao sam pomoći da se ovakve gluposti SDP-u ne događaju. Drago mi je radi ostalih jer su se drugi željeli vratiti, ali im je bilo zabranjeno, neki su mladi, žele raditi.

Jeste li u mogućim brzim parlamentarnim izborima spremni pomoći SDP-u da budete na listama, kao nezavisni zastupnik u Saboru ili na državnoj funkciji?

Ne, mislim da je moje vrijeme u tom dijelu aktivnog bavljenja politikom prošlo i ne bih se više uključivao, ali u stvaranje programa da kad SDP izlazi van izlazi s takvim idejama koje će građanima biti prihvatljive.

Kad govorite o stanju u SDP-u i izbornim rezultatima, jesu li ovo najgori za tu stranku?

Smatram da jest i polako to sad priznaju i Bernardić, a vidite da je i Komadina ocijenio da je zaista rezultat posljedica Milanovićeve sjetve koji je poharao organizaciju i ljude koji su znali raditi . Sve se to mora promijeniti i organizirati među članstvom. Kad gledam samo Primorsko-goransku županiju, ali i svi Milanovićevi puleni, koji su ga uzdizali u nebesa, potučeni su i ovo je dokaz da je se može živjeti na kultu ličnosti i pojedincu što je pokušao Milanović i tako stvarao svoje pulene koji su sad gubitnici i to sve sad treba promijeniti.

Ali što kažete na rezultate u Zagrebu koji je vodio upravo Bernardić?

Kad govorimo Zagrebu, sigurno je da je to jedan veliki problem jer nisu imali svojeg kandidata, a SDP je uvijek bio prva i najjača stranka u Zagrebu, i Milan Bandić je svoj rad počeo u SDP-u. Ne imati svog kandidata je uvijek razlog da izgubite dio birača koji pokušavaju naći svoje lidere i vođe. Ipak nije taj rezultat tako loš.

Kako gledate na mogućnost koalicije sa strankom Milana Bandića?

Znate da smo mi u Rijeci uvijek skloni koalicijama i kad govorimo gradskim četvrtima bitno je da se formiraju većine i da se odgovorno obnaša vlast. Ne vidim problem u stranci Milana Bandića u tom dijelu, mislim da nisu problematični za koaliranje jer se tako ipak više uspije postići ako ste dio vlasti, nego opozicija. Dobar dio cirkusa koji je stvoren oko Milana Bandića je zloupotreba od strane ministra policije i Milanovića. Neka pravosuđe odradi svoj dio posla, ali o ljudima u njegovoj stranci mislim da su sposobni.

Neće li to uništiti šanse Anki Mark Taritaš?

To je odgovornost stranke, oni su opredijelili za nju i trebaju se svim silama boriti za to da pobjedi, a tek se onda može razmišljati ulaziti u koaliciju li ne.

Kako gledate na mogućnost koalcije i partnerstva na državnoj razini s obzirom na mogućnost prijevvremenih parlamentarnih izbora s HSS-om i/li HNS-om?

Da, itekako da jer bez obzira koliko SDP ojačao, dugoročno treba partnere koji su dobri u nošenju tereta vlasti jer reforme treba proovesti, a to nije lako i potrebna je itekako snažna ekipa ljudi da bi ih mogla provesti.

Vidite li da će Izbori biti 15. 7. ili da bi Plenković mogao imati većinu?

S obzirom na rezultate izbora mislim da postoji šansa za formiranje većine u Saboru i da će imai vlast u narrednih godinu, dvije.

Tko bi mogao biti ta nova parlamentarna većina?

Pojedinci, a ne stranke, teško je očekivati nakon svega da će se stranke opredijeliti, a važno je imati i konsttruktivnu opoziciju.

Ako budu izbori u srpnju ili u rujnu, biste li podržali ideju da Mršić bude kandidat za premijera?

Polazim od toga da je to stvar članstva SDP-a i ne bih se u tom dijelu uključivao u raspravu.

Smatram da je prednost Mršića u tome jer je vodio firmu, zna što znači zaraditi plaću i koji su problemi u samom gospodarstvu, ali je isto tako njegov minus što se u ovom trenutku nalazi ili ga se koristi kao doprinos rušenju Bernaridća.

To nije način dobivanja potpore, nego treba program, to je zdrava utakmica, a ne klanske borbe u kojima sudjeluje ili ga se u njih uključuje bez njegove dozvole, važno je tko okuplja više i bolje ljude.

Facebook Komentari