Barišić: To nije prosvjed, nego poticaj da reforma bude uspješna

Ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić, komentirao je izjave predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, o kurikularnoj reformi.

“Ja sam toliko počašćen time da je predsjednica Republike zainteresirana za provedbu reforme obrazovanja. Mislim da u društvu u kojemu imamo toliko zanimanje i predsjednice Republike i predsjednika Vlade doista dobar znak da će ova reforma biti uspješna, a ja činim sve kao resorni ministar da dadem svoj prinos tome i doista sam impresioniran kolika je energija mnogih dionika koji su se uključili u reformu”, rekao je Barišić.

Komentirao je i najavu novih ostavki u Stručnom povjerenstvu. “Bilo bi mi jako žao, jer iznimno cijenim njegov rad dosadašnji na reformi. S time da bih podsjetio da je on svoje suradnike, unatoč tome što je strategija propisivala drugačije, sam birao sve.

Ovaj puta ja se držim procedure i uključujem i Posebno stručno povjerenstvo koje prema kriterijima bira suradnike”, rekao je Barišić.

Upitan za komentar na izjavu predsjednice da bi predmet hrvatski jezik trebalo podijeliti na dva dijela, osnovni i napredni, Barišić je rekao da ne bi tek tako ulazio u to što bi u pojedinačne predmete trebalo uvoditi.

“Za stručna pitanja dopustimo stručnjacima koji će u Ekspertnoj radnoj skupini raditi, koji će početi već idući tjedan sa svojim poslom, da se oni bave pitanjima hoće li hrvatski biti kao jedan ili kao dva predmeta. U svakom slučaju, ono što ja mogu reći načelno, iznimno je važno učenje hrvatskoga jezika.

Materinji jezik, književnost je itekako značajna i tome trebamo dati veliko značenje, prije svega proučavanje europske, svjetske književnosti, ali i vlastite”, rekao je Barišić.

Ministar obrazovanja komentirao je i najavu novoga prosvjeda, koji će se održati na godišnjicu prošlogodišnjega, a nazvan je “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma”.

“Ne bih ja to nazvao prosvjedom. Ja to doživljavam kao nešto što svima nama donosi dodatne poticaje da reforma bude uspješna, svatko na svoj način. U jednom demokratskom društvu, kakvo je Hrvatska, s pluralističkim stajalištima, različitošću, uključivošću, kao što je, recimo, ovdje cijeli proces vođen s Posebnim stručnim povjerenstvom, u kojem imate predstavnike različitih orijentacija, to je nešto sasvim normalno.

Imate različite poglede, ali društvo ide naprijed, pa to je odlika demokracije. Ja sam jedan od ljudi koji je predavao filozofiju demokracije kao predmet godinama i smatram da je to itekako prigoda da se kao društvo potvrdimo s pluralističkim stajalištima. Ako netko ima malo različito stajalište, pa to je bogatstvo za jedno društvo”, rekao je Barišić.

Josip Milat, bivši član Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu reforme obrazovanja, za N1 je komentirao da je proces izbora nove voditeljice i članova Ekspertne radne skupine bio netransparentan, a bivši ministar obrazovanja, Vedran Mornar, najavio je mogućnost svoje ostavke i smatra da bi natječaj trebalo poništiti.

“Apsolutno nema nikakve potrebe, ako ijedan postupak bio transparentan, onda je ovaj. Vi ste vidjeli, svi su kandidati ovdje predočeni, rasprava o kandidatima i na tom Posebnom stručnom povjerenstvu je bila itekako vidljiva svima koji su sudjelovali. Svih 11 članova Povjerenstva je bilo nazočno, pa ako netko daje ostavku zato što je možda manjinski preglasan neki drugi kandidat, to ne smatram da je demokratski ispravan postupak.

Unatoč tome, profesora Milata iznimno cijenim i kao stručnjaka i kao kolegu suradnika, s kojim sam u istom kabinetu cijeli svoj radni vijek na Sveučilištu u Splitu proveo i volio bih da on i dalje ostane kao stručnjak uključen u obrazovnu reformu”, rekao je Barišić.

“Nitko nije nezamjenjiv. Vi znate izreku gdje su nezamjenjivi”, rekao je Barišić na najave novih ostavki u Posebnom stručnom povjerenstvu.

Istaknuo je i da strukovno obrazovanje ima poseban prioritet u reformi obrazovanja.

Upitan je i za mišljenje trebaju li Hrvatskoj prijevremeni parlamentarni izbori. “Moje osobno mišljenje je da zasad nema nikakva razloga za prijevremene izbore.

ezultati izbora dosadašnji su potvrdili ne samo stabilnost, nego su, ako čitate poruku birača, kazali da treba nastaviti upravo ova Vlada dalje voditi zemlju”, rekao je Barišić.

Facebook Komentari