Aleksić: Vlada je kvalitetnim amandmanima unaprijedila Škibolin zakon koji rješava problem RBA zadruga

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić ocijenio je danas dobrim Vladin zakonski prijedlog rješavanja problematike dužnika RBA zadruga, a koji je zapravo poboljšana verzija zakonskog prijedloga Marina Škibole.

Važno je reći da je Vlada RH kvalitetnim amandmanima predložila bitne izmjene u odnosu na originalni tekst zakona. Te bitne razlike su sljedeće:

1. Zakon se primjenjuje na sve ugovore o kreditu koji su ugovoreni sa stranim vjerovnicima bez licence do stupanja na snagu zakona – a to znači da vrijedi za sve dužnike, bez obzira kada su ugovore sklopili – uvjet je da je ugovor sklopljen u RH. Originalni tekst nije imao sadržane odredbe o retroaktivnosti, pa kao takav ne bi uopće bio od pomoći dužnicima.

2. Posljedice ništetnosti su svedene na one posljedice kako je to zamišljeno u prijedlogu Udruge Franak – svatko svakome vraća što je primio i nema nikakvih zateznih kamata. U prijedlogu koji se nalazi na stranicama Sabora predviđene su vrlo rigorozne mjere prema vjerovnicima, koji bi morali plaćati zatezne kamate kao u slučaju nepoštenih stjecatelja, a to bi značilo da država „ad hoc“ proglašava vjerovnike nepoštenim stjecateljima.

3. Zakon ne vrijedi za ugovore koji su već ostvareni i na temelju kojih više ne postoje nikakve obveze, drugim riječima, zakon vrijedi samo za ugovore koji su još uvijek u otplati, pa i ako se radi o otkazanim ugovorima o kreditu u kojima još uvijek dug nije vraćen

Moram napomenuti i to da će svaki dužnik koji ne uspije vansudski riješiti problem, na sudu morati dokazati da je ugovor o kreditu ugovoren u Republici Hrvatskoj, jer ukoliko nije ugovoren u Hrvatskoj – onda se zakon na takav ugovor neće odnositi, kaže saborski zastupnik Snage Goran Aleksić.

DOKUMENT Pročitajte prijedlog zakona zbog kojeg je Marin Škibola dao glas za Gordana Jandrokovića

Facebook Komentari