Afera Cibona: Zbog nevjerojatnog gafa pada optužnica protiv šefa Bandićeve kampanje i moćnog zaštitara?

Iako se na odgode sudskih procesa ovih dana gleda isključivo kao na poteze kojima je cilj izbjeći pojavljivanje pred sucima tijekom predizborne kampanje, obrana Ivice Lovrića, šefa kampanje Milana Bandića i jednog od njegovih najbližih suradnika, danas je ozbiljno uzdrmala optužbe o sumnjama u kriminal što se valjao iza transfera košarkaša Cibone Darija Šarića.

Riječ je o slučaju što je otvoren još u studenome 2014. godine kada je Lovrić uhićen zbog ovih malverzacija u koje je, navodno bio upleten i Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke i šef braniteljske udruge, koji je Ciboni u prosincu 2012. posudio više od pola milijuna eura.

Istražitelji su mu tada pretražili kuću i ured, kao i prostorije Košarkaškog kluba Cibona što ih je koristio dok je bio njegov predsjednik. Tu je funkciju napustio svega dva mjeseca prije uhićenja.

Ovaj proces sada je prekinut i to zbog nevjerojatnog gafa na koji je danas optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu upozorila Lovrićeva odvjetnica Ksenija Vržina.

Naime, zatražila je da se iz sudskog spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje zapisnici o pretrazi obavljenoj kod Lovrića, jer na njima nema potpisa svjedoka pretrage. Ti su potpisi, prema Zakonu o kaznenom postupku, nužni, jer na taj način svjedoci jamče da je pretraga provedena zakonito i da su joj bili nazočni cijelo vrijeme. USKOK je dokument bez nužnih potpisa priložio uz optužnicu.

Iako iz USKOK-a tvrde da su svjedoci bili nazočni tijekom pretrage, ali su omaškom propustili potpisati zapisnik, nije isključeno da će ovaj dokaz morati biti izdvojen iz sudskog spisa kao nezakonit.

Odluku o zakonitosti pretrage Lovrićeva doma i ureda sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijet će idući tjedan, a tada će biti odlučeno i hoće li biti potvrđena optužnica protiv njega i Klemma.

Sumnje u zakonitost procesa mogle bi dati obrani mogućnost da dovede u pitanje cijelu optužnicu.

USKOK u njoj tvrdi da je Lovrić zlorabio svoju funkciju predsjednika Cibone tijekom transfera igrača Darija Šarića. Naime, uoči prodaje Šarića dogovorio je s Klemmom pozajmicu od 550 tisuća eura kako bi se isplatila odšteta Hrvatskom košarkaškom savezu, računajući da će s vlasnikom zaštitarske tvrtke podijeliti 1,2 milijuna eura koliko bi Ciboni pripalo u slučaju jednostranog raskida ugovora sa Šarićem.

USKOK tvrdi da se ugovorom Lovrića i Klemma Cibona obvezala da će pozajmicu s pripadajućom kamatom od osam posto vratiti do 1. rujna 2014. godine. Osim toga, na Klemmov zahtjev ugovoreno je i da će Cibona, ako Šarić jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa što joj pripada, umanjenog za iznos pozajmice uvećane za pripadajuće kamate, te umanjenog za 10 posto koliko dobiva agent igrača, isplatiti tvrtki “Klemm security”.

U pitanju je iznos od 227.435,89 eura. No, do isplate tog iznosa nije došlo jer ga je Cibona odbila isplatiti, pokrenuvši ubrzo i sudski spor protiv Klemmove tvrtke zbog smanjenja obveza na pravičan iznos.

Optužnicom je Lovriću na teret stavljeno i nezakonito zapošljavanje u podružnici Zagrebačkog holdinga – Upravljanje sportskim objektima. USKOK vjeruje kako ima dokaze da je Lovrić, koristeći svoj autoritet pročelnika, potkraj studenoga 2013. godine tražio Dragutina Kosića, koji je tada upravljao sportskim objektima u Zagrebu, da zaposli petero tadašnjih zaposlenika Cibone bez obzira ispunjavaju li uvjete te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja.

Kosić je Lovrića i poslušao, pa je i sam optužen u ovom slučaju. Novi zaposlenici nastavili su raditi u Ciboni, a plaćala ih je ustanova Upravljanje sportskim objektima kao poslovni sljednik Podružnice. Na ovaj način gradski je proračun oštećen za 659.935,75 kuna.

Lovrić je optužen da je zlorabio svoj položaj, te trgovao vlastitim utjecajem, dok je Klemm okrivljen da ga je na to potaknuo. Kosić je pak u tome pomagao, a u međuvremenu je sve priznao i s tužiteljstvom se nagodio na uvjetnu kaznu.

Facebook Komentari