Statisktika koja je šokirala i stručnjake: Kina više nije najmnogoljudnija država na svijetu

Indija je postala najmnogoljudnija država na svijetu, utvrdio je američki demograf izazvavši šok među stručnjacima širom svijeta.

Yi Fuxian, akademik sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, koji se godinama bori protiv populacijske politike Kine za koju se službeno smatra da ima najviše stanovnika na svijetu, objavio je saznanja na konferenciji koja je održana u Pekingu, prenosi N1.

On je rekao da je uvjeren da su kineski statističari precjenjivali broj stanovnika posljednjih 26 godina za oko 90 milijuna. Prema tome, broj stanovnika na kraju ove godine u Kini će biti 1,29 milijardi. On je u intervjuu za Guardian potvrdio svoje tvrdnje ističući da su službeni statistički podaci prema kojima u Kini živi 1,32 milijarde – netočni.

“Mislim da je sada broj stanovnika u Kini 1,29 milijardi, dok je u Indiji oko 1,32 milijarde”, rekao je Fuxian.

On smatra da Peking mora odustati od restriktivne populacijske politike u kojoj je do 2015. godine bilo dozvoljeno roditi samo jedno dijete kako bi spriječio rapidno starenje populacije. Uvjeren je da njegova saznanja mogu potaknuti Kinu da se pozabavi svojim najvećim problemom. Međutim, kineski i indijski stručnjaci su izrazili skepticizam u vezi njegovih tvrdnji.

Wang Feng, vodeći demograf sa Sveučilišta u Kaliforniji smatra da su takve tvrdnje senzacionalističke te da imaju političku pozadinu.

“Slažem se s njim u pogledu populacijske politike, ali moramo govoriti činjenicama. Ja bi vjerovao vladinim podacima o broju stanovnika”, rekao je Feng. Indijski demografi kažu da će njihova zemlja prestići Kinu, ali tek 2025. godine. Broj stanovnika u toj državi raste jako brzo i učetverostručio se od 1947. godine.

Facebook Komentari