Plenković i dalje potiho radi na okupljanju većine

N1
Ad

Premijer Andrej Plenković i dalje potiho radi na okupljanju parlamentarne većine. Na jučerašnju otvorenu ponudu HSS-u da dobiju četiri ministra iz te stranke zasad nema odgovora. Svaka ruka u Saboru bit će bitna pa je tako danas Vlada, doduše uz 10 amandmana, prihvatila zakonski prijedlog nezavisnog zastupnika Marina Škibole.

Potencijalnim partnerima i dalje su širom otvorena vrata jer Andrej Plenković još uvijek nema ruke koje bi mu u Saboru pomogle da formira čvrstu parlamentarnu većinu.

HDZ podršku traži od svoje stare ljubavi – da HSS-u nude neka ministarska mjesta Plenković ne potvrđuje, ali baš i ne opovrgava.

“Pa ja sam već rekao, još smo u fazi lokalnih izbora, svi razgovori s parlamentarnim strankama vodit će se u nastavku.”

Što se tiče HSS-a? “Što se tiče bilo koga.”

Nude li se ministarska mjesta HSS-u? “Odgovorio sam vam na to pitanje.”

Hoćemo li onda ići na izbore? “Polako.”

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak pred kamere danas nije htio, no u HSS-u neslužbeno poručuju kako nikakva ponuda nije na stolu, a i da jest – njima ne bi značila ništa.

A dok se čekaju novi detalji vezani uz pokušaje uspostave funkcionalne parlamentarne većine, Plenković potvrđuje nedavne dogovore zahvaljujući kojima je Zdravko Marić ostao ministar, a Gordan Jandroković postao predsjednikom Sabora.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog zastupnika Marina Škibole i u Sabor uputila takozvani zakon o RBA udrugama, kojima bi se ništetnima proglasili međunarodni krediti sklapani u Hrvatskoj od strane neovlaštenih vjerovnika.

Koliko je bilo važno da se Škibolin prijedlog pod hitno usvoji pokazuje možda i činjenica da je na od 11 predloženih Škibolinih članaka zakona Vlada uložila čak 10 amandmana, odnosno poslala potpuno novi prijedlog u Sabor.

A dok se sve glasnije razgovara o bilo o rekonstrukciji Vlade ili o prijevremenim izborima, ministri za koje se sve glasnije govori da bi u slučaju rekonstrukcije mogli biti zamijenjeni sve su uvjereniji da pregovori s drugim strankama idu u dobrom smjeru.

No ne urode li plodom uskoro, Hrvatska bi na nove prijevremene parlamentarne izbore možda mogla već u nedjelju, 16. srpnja.

Facebook Komentari