Pogledajte u što će ruska vojska uložiti 300 milijardi dolara

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin najavio je da tamošnje ministarstvo obrane odustaje od modernizacije zastarjele vojne tehnike te će se posvetiti megaprojektu razvoja i proizvodnje potpuno nove borbene tehnike vrijednom 300 milijardi dolara.

Kako piše Russia Beyond the Headlines, Rogozin je najavio da će se modernizirati tek ograničen broj borbenih sredstava koja imaju potencijal biti dijelom osuvremenjene ruske vojske kakva se planira idućeg desetljeća.

Zamjenik ruskog ministra obrane izjavio je kako će se nadležno ministarstvo posvetiti razvoju pametnih oružja, automatiziranih sustava upravljanja te sofisticiranih sredstava veze i izviđanja, čime bi se reducirao ljudski faktor pri izvođenju borbenih djelovanja, a samim time i povećala učinkovitost ruske vojske.

Rogozin je istaknuo kako se najavljeni razvoj posebno odnosi na razvoj kopnenih automatiziranih postaja i bespilotnih letjelica, a usporedo s tim, obnovit će se i vojni sateliti, dok bi se značajna sredstva uložila i u mornaricu.

Iz ministarstva obrane poručuju kako će se novi program opremanja vojske ravnomjerno raširio na sve rodove vojske, dok će pritom prioritet biti na integraciji pametnih borbenih sustava, poput primjerice malih ali dodatno naoružanih brodova poput korveta.

Osim toga, najavljen je i nastavak razvoja strateškog bombardera T-50 PAK FA proizašlog iz konstruktorskog ureda tvrtke Suhoj, a koji bi trebao biti dovršen najkasnije do 2024. godine. Uz razvoj nove perjanice zrakoplovstva, postoje i ozbiljni planovi razvoja novog nosača aviona čija realizacija ovisi o potrebama vojske.

Facebook Komentari