Nina Morić novo lice talijanske fašističke stranke CasaPound čiji je slogan “Prvo Talijani”

Il Giorno

Nina Morić, Hrvatica s talijanskom adresom, bivša manekenka i voditeljica, postala je zaštitno lice talijanske ultradesničarske stranke “CasaPound”, čiji članovi otvoreno priznaju kako su fašisti. U ožujku je počela davati intervjue za razne talijanske medije u kojima je davala izjave kako se Talijani moraju opet zaljubiti u svoju zemlju, a zanimljivo je kako je krilatica nove stranke hrvatske imigrantice koja je zaboravila hrvatski jezik, “Prvo Talijani”.

Rođena sam u komunističkom režimu i znam što znači nedostatak slobode, kazala je Nina za “Corriere della sera”.

Starleta tvrdi kako je “CasaPound” neshvaćena stranka koja ne dobiva dovoljno medijske pažnje, a ona će to pokušati promijeniti.

Imaju puno za dokazati kako bi narod shvatio tko su zaista, još nisu u tome uspjeli – izjavila je Nina koja, izgleda, planira iskoristiti svoju popularnost kako im pomogla srušiti stereotipe i predrasude, kako bi im približila ideje koje imaju.

Fašizam je postojao prije 70 godina, više ne postoji. Pretjerano je “CasaPound” povezivati s fašizmom. Fašisti su, na primjer, okomili na gay ljude, a mi mislimo drugačije.

Nikad nismo dali rasističku ili ksenofobnu izjavu – kazala je Nina za ‘Corriere della sera’ u ožujku, a ovaj tjedan su najavili prosvjed zbog, kako kažu, poplave imigranata.

Taj prosvjed će se održati u subotu, a odgovor je na manifestaciju koja se održala prošlu subotu u Milanu “Milano bez zidova”, na kojoj je sto tisuća ljudi izašlo na ulice i dalo svoj glas protiv rasizma, isključivosti i ‘politike podizanja zidova’.

Za kraj intervjua za talijanski večernjak, Ninu su upitali zna li tko je bio Ezra Pound, po kojemu je “CasaPound” dobila ime.

Mislim da je bio britanski pisac, ispalila je Nina za američkog književnika i pjesnika koji je dao otvorena podršku fašizmu, a propagandna djelatnost za ‘Sile Osovine’ u drugom svjetskom ratu ga je, s druge strane, učinila i jednom od najkontroverznijih ličnosti američke književnosti, prenosi Šibenik.in.

Facebook Komentari