Greenpeace Hrvatska: U Mediteranu se nalazi 1.455 tona plastike

Postavljanjem šest metara duge i 4.5 metra visoke instalacije “Plastični val” na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, Greenpeace u Hrvatskoj predstavio je europsku kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu te pozvao građane da se fotografiraju s valom i potpišu peticiju “Spasimo Mediteran od najezde plastike” naslovljenu na Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Instalacija Plastični val inspirirana fotografijom surfera nad kojim se diže val s plastičnim otpadom nedavno je izložena i u Španjolskoj, a simbolično predstavlja sve veće onečišćenje naših mora i oceana plastikom.

Nitko od predstavnika relevantnih ministarstava i saborskih odbora nije se odazvao pozivu da prisustvuje događaju jer Hrvatska trenutno nema ministra zaštite okoliša, koji bi zajedno s drugim ministrima odlučivao o novim europskim propisima.

Pozivamo Hrvatsku vladu da se zauzme za što strože mjere smanjenja plastičnog zagađenja, jer to duguje našem Jadranu i našim građanima”, rekao je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Recikliranje nije dovoljno kao rješenje problema

U Hrvatskoj se reciklira tek 16% otpada, dok je europski prosjek 43%. Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80%, a treba joj stotine godina da se razgradi.

Ova najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac.

U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Znanstvenici procjenjuju da se u Mediteranu već sad nalazi 1455 tona plastike te ga uspoređuju s tzv. “oceanskim vrtlozima” plastike.

“Donošenjem zakona koji će eliminirati plastiku za jednokratnu upotrebu, mijenjanjem navika svih nas i proširenom odgovornošću proizvođača možemo ovome stati na kraj.

Građani se pozivaju da potpišu peticiju i da koriste vrećice za kupnju za višekratnu upotrebu kako bi na lak način pridonijeli velikoj promjeni!, pozvala je Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje.

Cilj kampanje, koja se osim u Hrvatskoj provodi i u Španjolskoj, Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, jest utjecati na raspravu u tijelima Europske unije o izmjenama Direktiva o otpadu i novoj Strategiji o plastici.

Share This Article