G. Marić potpisao sporazum koji rješava pitanje budućnosti Cimosa

Ministar državne imovine Goran Marić i glavni izvršni direktor slovenskog Društva za upravljanje potraživanjima banaka Imre Balogh potpisali su u Hotelu Golf, Grad Mokrice, sporazum o prodaji potraživanja prema društvu Cimos.

Njime se regulira Cimosov dug nekadašnjoj Riječkoj banci, koji je preuzela Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, a za što će Slovenija platiti sedam milijuna eura.

Sporazum potpisan u Mokricama, prema Marićevim riječima, definitivno rješava pitanje budućeg rada triju pogona koparskog proizvođača dijelova za autoindustriju Cimos u hrvatskoj Istri.

Cimos, u kojemu su većinske vlasničke udjele imale slovenske državne ustanove i fondovi, nedavno je prodan talijanskom fondu Palladio Finanziaria za simboličnu svotu od 110 tisuća eura, uz uvjet da vrati financijske obveze koje prelaze 110 milijuna eura bankama te da tvrtku, koja je posljednjih godina bila u velikim teškoćama, dokapitalizira i privatizira.

O preuzimanju se pregovaralo više mjeseci, a problem su bila i jamstva novog vlasnika prema zaposlenima te dug Cimosa nekadašnjoj Riječkoj banci od 40 milijuna eura, koje je preuzela hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i zbog toga lani pokrenula tužbu protiv Cimosa.

Marić je kazao da je sa slovenskim ministrom Zdravkom Počivalšekom, koji se jako angažirao u rješavanju tog pitanja i sklapanju sporazuma, pregovarao mjesecima i da su postigli rješenje koje osigurava nastavak suradnje i opstanak Cimosovih tvrtki u Hrvatskoj, u Labinu, Buzetu i Roču u kojima je 1.200 zaposlenih.

“Tim smo sporazumom definitivno riješili taj problem. Neće biti otpuštanja radnika i osigurali smo nastavak proizvodnih procesa u Cimosovim tvornicama u Hrvatskoj”, rekao je Goran Marić.

Na pitanje novinara kakva su jamstva da se radna mjesta Cimosa u Sloveniji i Hrvatskoj neće zatvarati s obzirom na to da novi talijanski vlasnici najavljuju racionalizaciju poslovanja ovisno o situaciji na tržištu, ministri Počivalšek i Marić rekli su da je tržište na kojemu Cimos radi trenutačno u usponu, ali da općenito od mogućih otpuštanja i gubitka radnih mjesta mogu strahovati sva poduzeća koja se bave proizvodnjom.

“Gospodarska suradnja naših dviju država je vrlo dobra, o čemu svjedoči podatak da je naša robna razmjena premašila iznos od 3,5 milijardi eura, rekao je Počivalšek.

“Hrvatska je četvrti najveći slovenski trgovinski partner, a važna je i za slovenske investitore koji su do sada u nju uložili 1,5 milijardi eura, dok su hrvatska poduzeća u Sloveniju investirala oko jednu milijardu”, rekao je Počivalšek, dodavši da postoji mnogo prostora i za nastavak i produbljivanje gospodarske suradnje.

Facebook Komentari