Boris Jokić: Proces odabira nove voditeljice Kurikularne reforme je netrasparentan

Boris Jokić, bivši voditelj Kurikularne reforme, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji.

Jučer je donesena odluka o imenovanju nove voditeljice Cjelovite kurikularne reforme. Imate li službeno obrazloženje njezina izbora?

Nemam, ali poštujem taj izbori i čestitam kandidatkinji. Ono što je važnije u cijelom ovom procesu jest to da javnost nije upoznata s tim što će se raditi niti s planom aktivnosti. Smatram lošim i to da javnosti nije predstavljen niti životopis niti kvalifikacije osobe koja će voditi reformu. Proces bi trebao biti demokratski, ali on to nije.

Je li vama poznat program?

Nije mi poznat niti akcijski plan Stručnog povjerenstva. Ne brine me to kao jednog kandidata u tom natječaju, brine me to kao roditelja. Svatko bi trebao biti upoznat s onim što se događa u odgoju i obrazovanju. Cijeli taj postupak, nije važno radi li se o meni, važno je da se radi o najcrnjoj balkanskoj krčmi, sve je netransparentno, radi se o mračnim procesima, koji nisu dobri. Žrtve svega toga su vjerojatno i izabrana  kandidatkinja, a problem je u ministarstvu, koje nije dobro provelo proces.

Kako je povjerenstvo radilo bez akcijskog plana, rokova, je li to znak da je kurkikularna reforma na putu da bude primijenjena ili da propadne?

Cjelovita kurikularna reforma je zaustavljena već odavno. Radi se o tome da javnost nije ni bila upoznata s tim što je kurikularna reforma. Od 2013. godine, kad smo počeli raditi na tome, reforma je usvojena u Saboru. Ta reforma nije samo promjena onoga što se uči, nego i kako se uči i poučava u školama, kako se vrednuje i s čime se uči. Radi se o dugoročnoj promjeni, međutim, sve to je bačeno u balkansku kaljužu, opterećeno lažima. Kad pogledate što je u javnoj sferi komunicirano, javnost ne zna što je kurikularna reforma, a to je bolja, ljepša projekcija društva, ali je ona zaustavljena.

Prije godinu dana održan je veliki prosvjed diljem zemlje, ali vi ste sa suradnicima bili odmaknuti od svega.

Nismo, mene i sve ljude koji su radili na tome, cijeli proces i reakcija javnosti je izrazito pozitivno iznenadila i bilo nam je drago, ali mi smo htjeli da taj proces uspije i zaživi, ja to i sad želim, da društvo ima strategiju razvoja, da se može razvijati i da ima dugoročnu perspektivu. Politika je ta koja je sve zaustavila. To će ostati zapisano, kao i činjenica da se i Europska komisija pozitivno odrazila o toj reformi i uputila da se ona mora nastaviti.

Europska komisija je upozoravala na to da je reforma zaustavljena, ali su je pozitivno ocijenili.

Ja ne mogu reći da mi to nije drago, ali nama to ne znači baš puno. Mi smo željeli da ta promjena uspije na radost sve djece i svih koji rade u školama i na fakultetima. Ja trenutno radim istraživanje u Zagrebu, vodim i ispitujem djecu, u sedmom razredu djeca uče nevjerojatnu količinu činjenica, a ne znaju što je optimizam, ne znaju osnovni leksik i osnovne promjene. Žele povratak domaćinstva, kao predmeta, žele naučiti nešto praktično. Ta naša škola zbilja nije funkcionalna, ne priprema mlade ljude niti za rad niti za cjeloživotno obrazovanje.

Facebook Komentari