Vrdoljak vjeruje da će birači Sandre Švaljek dati glas Anki Mrak-Taritaš

Izvor: Dražen Prša

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući je u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji kazao je kako HNS unatoč gubitku tri grada, Kraljevice, Varaždina i Varaždinski toplica i dalje smatra svoju stranku trećom političkom opcijom iako isto tvrde i Most s Božom Petrovom i HSS sa Krešom Beljakom.

– Možemo mi biti i dvanaesta politička opcija ako uspijemo osim ove dvije osvojene županije za dva tjedna osvojiti još dvije u kojima imamo velike šanse, Osijek, Zagreb i Dubrovnik. Nama je važno da preuzmemo odgovornost za te sredine, a ne kako ćemo se zvati – kazao je Vrdoljak.

Upitan osjeća li se odgovornim što su Varaždinci otrčali u zagrljaj Ivanu Čehoku koji je otišao s mjesta gradonačelnika kako bi izašao iz zatvora, nakon što je grad vodio njihov čovjek kazao je da su građani ti koji daju konačan sud.

– Uvijek osjećaš dio krivnje, i lovi te dio grižnje savjesti, ali konačni sud daju građani koji biraju vlast i građani su dali šansu Čehoku da uđe u drugi krug, ali i dalje mislim da to nije izgubljena bitka i da unatoč razlici kandidat kojeg mi podržavamo može do pobjede. Žao mi je zbog poraza Nade Turine jer je tamo u Kraljevici napravila dobar posao. Kažu da više to neće biti Kraljevica, već Kradesnica, a na nama je da tamo ispravimo to za četiri godine – kazao je Vrdoljak.

Nije prihvatio kritiku da je Anka Mrak Taritaš izgubila prednost pred Bandićem dijelom i zbog njegovog djelovanja u parlamentarnoj krizi. što tvrde i neki SDP-ovci iz vrha stranke bliski Davoru Bernardiću.

– Svašta se govori u javnom prostoru, svašta je govorio i Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Svašta govori i Nikola Grmoja sa svojih čitavih 20 dana tradicije borbe protiv HDZ-a. Ono što je ključno jest da je Bandić dobio 40 000 glasova manje nego zadnji puta, a Anka Mrak Taritaš 10 000 više nego Rajko Ostojić tada. Zaostatak od šest posto se sigurno može stići, a dokaz tome jest i da smo prije četiri godine sa našim kandidatom Vrkićem zaostajali osam i pol posto za Bubalom i pobijedili u drugom krugu. Zašto to ne bi napravili i u Zagrebu – kazao je Vrdoljak dodavši kako vjeruje da svi građani koji su žarko željeli smjeniti Bandića sa Sandrom Švaljek, željet će to isto u drugom krugu žarko sa Ankom Mrak Taritaš.

Upitan kako se osjećao kada je vidio da je Anka Mrak Taritaš morala istupiti sa izjavom da bi u slučaju dogovora HNS-a i HDZ-a izašla iz te stranke, Vrdoljak je kazao da je to bio njen potpuno racionalan potez.

– Potpuno racionalno jer utjecaj parlamentarne krize i ovakvih iracionalnih ideja zagadila je javni prostor i ona je samo rekla jasan stav oko nekog imaginarnog preslagivanja sa HDZ-om – kazao je Vrdoljak koji misli da neće biti problem Anki Mrak Taritaš napraviti većinu u Skupštini ako pobjedi.

– Kad pobjedi doći će katarza u svjesti ljudi da je gotova era Milana Bandića i bavit ćemo se sadržajem na jasan i transparentan način. Onda će svi trčati pod šator pobjednika jer treba dati nakon ere Bandića šansu, bar šansu treba dati Anki Mrak Taritaš. Zar ona bar ne zaslužuje šansu voditi Zagreb nakon Bandića? – dodao je Vrdoljak.

Osim u Zagrebu uvjeren je i u pobjedu u Osijeku gdje je kazao kako je Ivan Vrkić svoj čovjek i kandidat, ali da oni blisko surađuju i da je on u politiku ušao na njegov nagovor prije četiri godine. Također, osim pobjede Vrkića kazao je kako vjeruje u pobjedu Šišljagića u Osječko baranjskoj županiji jer je po njemu drugi krug izbora tamo referendum kandidata građanskog centra protiv HDZ-ovaca.
Upitan kakav je on to lider oporbe ako je u svojoj županiji osvojio kao nositelj lista nešto više od osam posto, kazao je kako tim rezultatom jako zadovoljan.

– Bez kandidata za župana smo postigli jedan posto manji rezultat nego SDP sa svojim kandidatom za župana i zadovoljan sam tim rezultatom. Imamo pet mandata, potpuno isto kao i SDP. U drugom krugu moramo sada mobilizirati glasače SDP-a da glasaju kontra HDZ-ovog Anušića, ali i glasače drugih kandidata koji nisu prošli, a svima je bliži Šišljagić kao predstavnik građanskog centra nego HDZ-ov Anušić – kazao je Vrdoljak.

U emisiji je rekao kako HDZ ne zaslužuje Dubrovnik.

– Radili su tamo nekoliko puta izvanredne situacije. Očekujemo podršku svih kandidata i građana našem kandidatu Valentinu Dujmoviću, jer Franković očito misli sedmi puta izgubiti kao što svaki puta izgubi i nikad mu poraza nije dosta. Ne vidim kako može itko stati iza ovakvih HDZ-ovaca – kazao je Vrdoljak.

Facebook Komentari