Svečanost u prigodi Dana Ličko-senjske županije

Lika online

Prije 194 godine u Velikom Žitniku pored Gospića rođen je dr. Ante Starčević, za života nazvan Ocem Domovine. Taj političar, publicist, pjesnik i nadasve veliki hrvatski domoljub vizionarski se zalagao za samostalnost Hrvatske u vremenima kada se to činilo nemogućim i kada je Domovina bila u tuđinskim okovima. Dan njegova rođenja Ličko-senjska županija slavi kao Dan županije.

Odavanje počasti dr. Anti Starčeviću započelo je jutros polaganjem vijenaca podno njegova poprsja kod spomen-kuće u Velikom Žitniku. Liku i djelu ovoga vizionara i zagovornika hrvatske slobode poklonili su se župan Milan Kolić, budući župan dr. Darko Milinović i njegova zamjenica Renata Hodak te gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, kao i ravnatelji i direktori brojnih poduzeća i ustanova.

Komemoracija je potom održana kod spomen-križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene gdje su svijeće zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici policije.

Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar. U katedrali Navještenja blažene djevice Marije održana je potom sveta misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić.

Komemoracije je održana i kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. (LSŽ-M.S.)

Facebook Komentari