Stručnjak za sigurnosna pitanja: Teroristi ne putuju, oni su već ovdje

Na temelju raspoloživih informacija i onoga što se da zaključiti, počinitelj sinoćnjeg napada u Manchesteru, u kojem je ubijeno najmanje 22 ljudi, iskoristio je slabo osiguranje u Manchester Areni u kojoj je nastupala pjevačica Ariana Grande.

“U ovakvim prilikama, kad postoji velika mogućnost napada jer je riječ o zatvorenom prostoru, gdje uvijek postoji jači efekt napada – velik je propust u današnje vrijeme da nitko posjetitelje na ulazu u dvoranu nije pregledao”, rekao je u Studiju 4  stručnjak za sigurnosna pitanja Marinko Ogorec.

U planiranim napadima u prostorima poput Arene nastaju stampeda, gužve, a broj unesrećenih se multiplicira. “Iako je za sada teško reći što se dogodilo, to je detaljno planiran napad jer je ubojica u posljednjem trenutku, na kraju koncerta, kada je bila najveća gužva – aktivirao napravu”.

Prije svega zakazali su organizatori koncerta, a sigurno je riječ i o propustu sigurnosnih službi ako je napad bio najavljen kako se izvještava, kaže Ogorec. “S obzirom na prijevremene parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, konotacija bi mogla biti da je dobro što su Britanci izišli iz Europske unije jer dolaze došljaci koji donose svoj mentalni sklop. No oni su već u Europi, oni ne putuju, riječ je o organiziranom napadu”.

Napadi u Europi

“Europa je u opasnosti od terorizma. Na terorizam se ne možete naviknuti, napad je bio usmjeren na tinejdžere, najosjetljiviju kategoriju društva”, ističe Ogorec. S obzirom na to da je i Hrvatska dio Europe, treba biti oprezan. Ovakav teroristički napad bio bi veliki ljudski i gospodarski problem zbog turističke sezone, ne možda samo jedne, kaže Ogorec.

U Manchesteru nema stradalih Hrvata

Veleposlanstvo RH u Ujedinjenom Kraljevstvu objavilo je da, prema prvim informacijama, u Manchesteru nema stradalih hrvatskih državljana.

 

Facebook Komentari