Još nema informacija jesu li među stradalima u Manchesteru i Hrvati

Predstojnik Ureda premijera, Davor Božinović, gostovao je u Novom danu na N1 televiziji i komentirao napad u Manchesteru.

Svijetom je odjeknula vijest o napadu u Manchesteru. Je li pokrenuta neka sigurnosna koordinacija? 

“Premijer je upoznat, upravo smo se čuli, razmijenili određene informacije koje ne idu puno dalje od onoga što smo čuli. Ni u Manchesteru ni u Engleskoj nemaju puno više informacija. To je očito svijet u kojem živimo s izazovima koji su transnacionalni, nešto što se demokratski svijet, a Hrvatska mu pripada, mora jače koordinirati kako bi se našao model prevencije. Terorizam je teško isključiti, a pravi odgovor je suradnja između sigurnosnih agencija, ministarstava vanjskih poslova…”

Očekujete da se ponovno aktivira taj sigurnosni mehanizam na razini šefova vlada pa onda i ministara?

“On postoji i te koordinacije jesu stalne u formatima europske sigurnosne politike, NATO razmišlja o mogućnosti da se i države članice uključe u borbu protiv Islamske države. Iz izvora dolazi najviše tih napadača ili se oni tamo regrutiraju. Moramo 24 kroz 7 na tome raditi kako bismo zaštitili građane i imovini.”

Ovaj napad podsjeća na onaj u francuskom klubu Bataclan. Koliko je zapravo moguće takve stvari spriječiti?

“Može se, no ta suradnja mora biti što bliža, što čvršća. Države još tamo od 17. stoljeća su ljubomorne na informacije koje skupljaju, no ovdje ako ne dođe do stvarne razmjene informacija koje postoje može se dogoditi kao što se i događa, da se provuće neka teroristička skupina. Sve te ćelije mijenjaju svoj teritorij. Najveći počinitelji napada u Europi su zapravo građani EU. Oni su treća generacija imigranata. Očito se nisu dobro integrirali. Hrvatska može poslužiti kao primjer integracija manjine. Oni kod nas nemaju osjećaj otuđenosti. U europskim metropolama postoje cijeli kvartovi u koje se ne ulazi jer tamo žive ljudi koji se nisu integrirali.”

Je li poznato imali stradalih Hrvata?

“Zasad nemamo informaciju, ali koordinacija postoji.”

Facebook Komentari