G. Marić o turističkim zemljištima: Nagomilalo se problema, a postojeći zakoni ne odgovaraju praksi

Ministar državne imovine, Goran Marić na 7. Effectus forum koji je održan na temu “Upravljanje državnom imovinom – izazov za konkurentnost hrvatskog gospodarstva“ najavio je i izmjenu postojećeg Zakona o turističkom zemljištu i izmjenu visine naknade te sređivanje vlasničkih udjela.

Forum u organizaciji Effectus studija financije i pravo razvio se u mjesto na kojem se tradicionalno raspravlja o ključnim ekonomskim i pravnim pitanjima važnima za republiku Hrvatsku u cjelini.

Osim ministra Marića o upravljanju državnom imovinom sa studentima i predavačima studija, stručnjacima iz ekonomskog i pravnog područja diskutirao je i ekonomski stručnjak Mladen Vedriš.

“Nagomilalo se problema, a postojeći zakoni ne odgovaraju praksi. Pravno naslijeđe koje smo dobili je neprihvatljivo pa ćemo do kraja godine izmijeniti zakon kako bi mogli riješiti odnose u upravljanju turističkim zemljištima koja su u vlasništvu države.

Prema podacima, Ministarstvo državne imovine upravlja sa ukupno 38.522.253.990,00 kuna, no ti podaci ne mogu biti točni jer nije izvršena procjena tržišne vrijednosti niti revalorizacija.

Postoje nekretnine koje nisu uknjižene, primjerice vojarne ili turistička zemljišta s kampovima za koje se ne zna tko njima upravlja. Posebnu pažnju obraćamo na aktivaciju vojarni, jer predstavljaju veliki investicijski potencijal za Hrvatsku i lokalnu samoupravu obzirom da se vojarne nalaze na top lokacijama.

Imovina u državnom vlasništvu nije iskorištena ni približno mogućnostima. Zadovoljan sam napretkom, to je minoran napredak, ali je napredak u odnosu na stanje kakvo je bilo. Nije bilo evidencije o nekretninama niti o njihovom korištenju, nije bilo politike niti evidencije o potraživanjima.

Naložili smo načelnicima i županima da sagledaju stanje u svojoj lokalnoj jedinici i odrede prioritete i dostave podatke ministarstvu. Pravo stanje državne imovine bolje znaju čelnici lokalne uprave i samouprave nego ministri.”, pojasnio je ministar Marić.

Nema veće podvale od tvrdnje da država ne zna biti dobar vlasnik, država eventualno ne zna izabrati dobre ljude. Najvažnije je iskoristiti materijalne resurse i ljudske potencijale na pravi način. Izostaje kvalitetna kadrovska politika koja je najvažnija u upravljačkoj strukturi” , rekao je Marić.

Ovom prilikom ministar Marić osvrnuo se na važnost interdiscplinarnog pristupa pitanjima vezanim uz upravljanje ne samo državnom, nego i privatnom imovinom: “Ekonomist koji nema elementarna pravna znanja nikad neće bit vrhunski ekonomist, kao i u obrnutoj situaciji, to vam jamčim.

Ne znam postoje li dva povezanija područja nego što su pravo i ekonomija. Ovo nije diskriminacija, ali za potrebe zapošljavanja uvijek bi izabrao pravnika ili ekonomista koji posjeduje znanja iz oba područja.”

Prigodno, studenti studija financije i pravo postavljenim pitanjima pokazali su visoku razinu znanja potrebnu za razumijevanje problematike hrvatskog gospodarstva i sa pravnog i sa ekonomskog aspekta.

Facebook Komentari