Trump u Izraelu: Imamo rijetku mogućnost za mir, sigurnost i stabilnost

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je, u kratku govoru odmah po dolasku u Izrael u ponedjeljak, regionalne čelnike da surađuju u borbi za mir te rekao da mu je posjet Saudijskoj Arabiji donio nove nade za takvu budućnost.

“Imamo pred sobom rijetku mogućnost da donesemo sigurnost i stabilnost ovoj regiji i njezinim ljudima”, rekao je Trump tijekom dočeka.

“Međutim mi to možemo postići samo ako surađujemo. Drugog načina nema”, naglasio je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se nada kako će Trumpov posjet Izraelu biti “povijesna prekretnica” u postizanju regionalnog mira.

“Neka Vaš prvi posjet našoj regiji bude povijesna prekretnica na putu prema pomirbi i miru”, rekao je Netanyahu u kratkom govoru dobrodošlice američkom predsjedniku.

Dodao je da Izrael dijeli američku predanost miru te da je “Izrael pruža ruku pomirenja prema svim svojim susjedima, uključujući Palestince”.

Američki predsjednik stigao je u Izrael iz Saudijske Arabije i odvojeno će se sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u pokušaju oživljavanja mirovnog procesa, prenosi N1.

Trump je u ponedjeljak stigao u posjet drugoj postaji svojega prvog puta u inozemstvo od stupanja na dužnost, dočekan svečano, s prostrtim crvenim tepihom u zračnoj luci Ben Gurion u Tel Avivu, gdje su ga po izlasku iz zrakoplova Air Force One zajedno sa suprugom Melanijom pozdravili izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa suprugom Sarom te izraelski predsjednik Reuven Rivlin sa suprugom.

Nakon kratkih izjava po dolasku, Trump se helikopterom uputio u Jeruzalem.

Trumpov današnji dolazak ujedno je i prvi poznati izravan let jednog američkog predsjednika u Izrael iz Saudijske Arabije, u kojoj je boravio prethodna dva dana zagovarajući u muslimanskom svijetu partnerstvo protiv terorizma.

Njegovo devetodnevno putovanje Bliskim istokom i Europom, prvi inozemni put nakon preuzimanja dužnosti u siječnju, završava u subotu nakon posjeta Vatikanu, Bruxellesu i Siciliji.

Prometna nesreća u središtu Tel Aviva koja se dogodila neposredno pred dolazak Donalda Trumpa, u kojoj je bilo i više ozlijeđenih, prestrašila je izraelske medije koji su prvotno posumnjali da je riječ o mogućem napadu automobilom.

Share This Article