Odgođeno suđenje bivšem ministru, razlog je pomalo bizaran

Velik broj sudaca danas se nije pojavio na poslu, obzirom da su jučer bili angažirani na lokalnim izborima. Zbog toga je i odgođeno suđenje bivšem ministru kulture.

Početak suđenja bivšem ministru kulture Berislavu Šipušu odgođen je za početak srpnja, jer danas Županijski sud u Zagrebu nije pronašao dovoljno sudaca da sastavi sudsko vijeće. Brojni suci, naime, bili su angažirani na lokalnim izborima pa se danas nisu pojavili na poslu.

Šipuš će tako još neko vrijeme pričekati na očitovanje o optužbama za zlouporabu funkcije na kojoj je bio nakon što je odstupila Andrea Zlatar Violić. I ona je u međuvremenu optužena da je, kao i Šipuš nakon nje, trošila službeni novac ministarstva u privatne svrhe.

Prema optužnici, Šipuš je od srpnja 2012. do prosinca 2015. godine, unatoč zabrani što ju je donijela Vlada Republike Hrvatske u odluci o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, podizao novac za vlastite potrebe.

Osm toga, sebi je račune plaćao kreditnim karticama. Radilo se o troškovima u ugostiteljskim objektima i trgovinama ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. Na taj način Šipuš je napravio trošak od 64.387,72 kune. Još si je, kako stoji u optužnici, uz pomoć kartice podigao 17.827,81 kunu gotovine.

Istražitelji su utvrdili da je dio proračunskih sredstava Šipuš vratio. U pitanju je iznos od 14.077,44 kune, no sebi je ostavio 68.603,09 kuna. Za taj je iznos oštetio i državni proračun.

Bivšu ministricu Zlatar Violić tereti se pak za podizanje oko 250 tisuća kuna, od kojih je 150 tisuća vratila, no zbog preostalog iznosa također će odgovarati na sudu.

Facebook Komentari