Ministar Medved: Od 400.000 živih branitelja, njih 202.000 je u radnom odnosu i doprinosi ovoj državi

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je potpisivanju sporazuma između Hrvatske lutrije i Fonda za stipendiranje branitelja iz Domovinskog rata i njihove djece.

HL, naime, pokreće novu lutrijsku igru “Pobjednički b(r)oj” od kojeg će dio prihoda uplaćivati na račun Fonda, a tim će se novcem stipendirati školovanje djece poginulih i nestalih branitelja te ratnih vojnih invalida.

Tom prigodom ministar Medved se osvrnuo i na donošenje novog Zakona o hrvatskim braniteljima, rekavši kako je jedinstven tekst zakona trenutno na usuglašavanju s ostalim ministarstvima.

“To je iznimno zahtjevan prijedlog zakona koji će po prvi puta na jednom mjestu sadržavati sve mjere koje su se ticale branitelja, a koje su dosad bile disperzirane.

Posebno ćemo se usredotočiti na oko 82 tisuće najranijivijih iz te skupine. Moram napomenuti da od 400 tisuća živih branitelja njih oko 202 tisuće radi, u radnom je odnosu i doprinosi ovoj državi. Mi ćemo se fokusirati najviše na one koji su u potrebi”, rekao je ministar Medved.

Pritom je istaknuo kako je ove godine osigurano 26 milijuna kuna za 33 tisuće preventivnih braniteljskih pregleda.

Medved je najavio i ukidanje mjere po kojoj branitelji više nisu mogli ostvariti status ako su u međuvremenu obolili, jer je istekao rok. Sada tog roka više neće biti, a o dodjeli statusa odlučivat će medicinski vještaci. Objasnio je da će i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) biti sastavni dio novog zakona.

Julijana Marković, v.d. direktorice Fonda, sporazum o suradnji potpisala je s predsjednikom Uprave HL-a Mariom Musom.

Rekla je da je dosad 77.000 djece branitelja stipendirano kroz Fond, a za to je utrošeno više od 387 milijuna kuna. Ove godine je za stipendije predviđeno 15,5 milijuna kuna. Hrvatska lutrija u taj će se iznos uključiti s između 50 i 100 tisuća kuna, ovisno o prodaji novih srećki.

One se, po cijeni od deset kuna, mogu kupiti na svim prodajnim mjestima. Riječ je o srećki koja sadrži broj. Svakog tjedna bit će organizirano izvlačenje u sklopu kojeg 40 najsretnijih može osvojiti po 500, a jedan igrač 5000 kuna. No, sve srećke sudjeluju i u završnom izvlačenju u kojem je glavna nagrada apartman u Poreču.

Završno izvlačenje bit će simbolično vezano uz Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti koji se obilježava 5. kolovoza. HL se obvezao Fondu za branitelje dati barem 50.000 kuna, a ovisno o količini prodanih srećki, iznos se može penjati na 65 tisuća kuna, 80 tisuća, te 100 tisuća kuna ako bude prodano 90 i više posto od ukupno tiskanih srećki. (braniteljski- portal.hr)

Facebook Komentari