Kad završe lokalni izbori, ukoliko se bude odugovlačilo, tražit ću razgovore za utvrđivanje parlamentarne većine

Hrvatska obilježava 25. obljetnicu primanja u članstvo Ujedinjenih naroda, a tim povodom ministarstvo vanjskih i europskih poslova organiziralo je proslavu na kojoj, među ostalim, sudjeluje i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović.

Uoči svečanosti komentirala je aktualnu situaciju u državi:

Prošao je prvi krug lokalnih izbora, čini li vam se da slijede izvanredni parlamentarni izbori?

Ne bih spekulirala o tome. Predstoji drugi krug. U velikim gradovima je situacija neizvjesna, pogotovo Zagrebu i Splitu. I niz gradova i županija stoji da vidimo kakve će biti odluke. Mogu jedino ponoviti da se moramo svi odgovorno ponašati. Izbori svakih 8, 9 mjeseci ne pridonose stanju u zemlji niti političkom rejtingu Hrvatske. Pritom se ne izjašnjavam protiv prijevremenih izbora. Raspisat ćemo ih ako se Sabor raspusti, ukoliko Vlada da ostavku ili izgube povjerenje.

Međutim, pomalo se osjećam, neću reći frustrirana, ali nije ugodno raditi u ovim okolnostima, jer smo cijelo vrijeme u kampanji, i sve što učinite se interpretira u okvirima te kampanje. Blokirani ste pa ne možete raditi svoj posao kako treba. Nadam se daljnoj stabilnosti Hrvatske, da zacementiramo gospodarski rast koji imamo i da Hrvatska nastavi izlaziti iz recesije u kojoj je bila.

Hoćete li tražiti nove razgovore sa čelnicima stranaka na Pantovčaku?

Kad završe lokalni izbori, ukoliko se bude odugovlačilo, ukoliko u razumnom roku ne bude rješenja, tražit ću razgovore za utvrđivanje parlamentarne većine.

Što je razuman rok?

U roku od nekoliko dana nakon lokalnih izbora. Jednostavno nemamo vremena za čekanje.

Facebook Komentari