Švicarci na referendumu – odustaju od nuklearne energije

Većina švicarskih birača prihvatila je na referendumu prijedlog o postupnom napuštanju nuklearne i prelasku na obnovljivu energiju. Kako pokazuju projekcije temeljem prvih djelomičnih rezultata, prihvaćen je novi zakon o energiji koji podupiru vlada i parlament, objavio je institut za istraživanje javnog mišljenja gfs. bern.

U Zuerichu, švicarskom kantonu s najvećim brojem stanovnika, za novi zakon je glasalo gotovo 60 posto birača, a u Ženevi više od 70 posto. Prvi rezultati za čitavu zemlju očekuju se poslijepodne, a konačni predvečer.

Sve su stranke poduprle novi zakon osim najveće švicarske stranke UDC-a (Demokratska unija centra), protueuropske i protuimigracijske populističke stranke.

Ovaj novi zakon je rezultat dugog procesa kojemu se pristupilo nakon nuklearne havarije u Fukushimi koja je u ožujku 2011. prouzročila golemi tsunami u Japanu.
Zakon treba promicati obnovljivu energiju poput hidro i sunčeve energije, geotermalnih izvora i biomase. Nekoliko tjedana nakon nesreće u Fukushimi, Švicarska, koja ima pet nuklearnih reaktora koji proizvode trećinu električne energije potrebne zemlji, odlučila je do 2034. napustiti korištenje nuklearne energije, napomenuvši da je taj rok načelan, prenosi HRT.

Facebook Komentari