Saudijski kralj odlikovao Trumpa medaljom, kći Ivanka pomutila pamet Saudijcima

Donald Trump boravi u Saudijskoj Arabiji, nakon čega putuje u Izrael gdje će provesti ponedjeljak i utorak. Iz Tel Aviva će se zaputiti u Rim gdje će se u srijedu susresti i s papom Franjom.

U četvrtak je u Briselu na samitu NATO-a, a dan kasnije se vraća u Italiju. U petak se na Siciliji održava samit G7 najbogatijih zemalja svijeta.

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud ga je tom prilikom odlikovao najvišom saudijskom medaljom. Istom su ranije odlikovani i bivši predsjednici SAD-a Barack Obama i Georg W. Bush.

Ono što je izazvalo veliku pozornost je podatak da žene u Saudijskoj Arabiji pokrivaju glavu maramom, pa je to pravilo i za nemuslimanke sa Zapada. To pravilo često poštuju i zapadne političarke. Kad je tokom Obamine posjete tadašnja prva dama Michelle Obama odbila pokriti glavu maramom, Trump ju je preko Twittera optužio da je “uvrijedila Saudijce”.

Međutim, nijedna žena u Trumpovom timu, uključujući i njegovu suprugu Melaniju i kćerku Ivanku, također nije pokrila glavu maramom što je izazvalo i malu konsternaciju među Saudijcima koji su dočekali Trumpove.

Melanija i Ivanka su bez marame sjedile i među najvišim saudijskim zvaničnicima na sastanku sa saudijskim kraljem Salmanom, s kim se Melanija i rukovala.

Saudijci su u subotu na društvenim mrežama uvelike hvalili ljepotu Ivanke Trump, kćeri američkog predsjednika, a ni bračne ponude objavljene putem Twittera nisu izostale.

Facebook Komentari