Ipsos Puls: Naše izlazne ankete imaju minimalna odstupanja

N1

Gost Novog dana N1 bio je Ante Šalinović iz Ipsos Pulsa koji je objasnio što su izlazne ankete i koliki utjecaj na birače imaju predizborne kampanje.

Anketa koju provodite danas, objasnite nam malo kako to funkcionira

Izlazne ankete: Evo kako ste glasovali u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

“To su izlazne ankete, vrsta istraživanja koje se provodi na dan izbora na samom biračkom mjestu, pristupa se građanima da nam kažu za koga su upravo glasali”.

Imate li kakvih problema prilikom anketiranja, surađuju li ljudi?

“Načelno su voljni surađivati. Već desetak puta smo imali izlazne ankete. Ponekad postoje neki tehnički problemi na biralištima jer ne postoje tehnički uvjeti, ali nađemo drugo mjesto koje zadovoljava naše potrebe”.

Koliko imate anketara na terenu?

“Danas radimo na 200 biračkim mjesta u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, s tim u Zagrebu radimo na 60, u Splitu na 50, te u Osijeku i Rijeci na po 45 biračkim mjesta”.

Što je najvažnije kod uzorka i broja anketa, objasnite nam koliko glasača trebate?

“Veličina uzorka i samih ispitanika je jedno od važnih parametara. Reprezentativnost uzorka je ono najvažnije, to znači da struktura ispitanika mora odgovarati strukturi glasača (spol, dob, veličina naselja…) Veličina uzorka je važna iz zbog statističke pogreške”.

Većina posla je do podne, je li tako?

“Anketiranje se radi tijekom cijelog dana, pokrivamo cijeli dan, anketari su aktivni. Ispituje se svaki četvrti ili peti glasač i anketari kroz cijeli dan jednako rade”.

Koliko su procjene točne?

“Iz perspektive struke se smatra da su odstupanja od 1 do 2 posto. Izlazne ankete su kod nas ispod 1 posto. To je jedino istraživanje koje daje predikciju rezultata izbora”.

Je li metodologija standardna?

“Je, to je standard koji se koristi svugdje u svijetu”.

Koliko za jednog kandidata znači izborna kampanja?

“Kampanja je bitna stvar i nije samo stvar teorije i prakse. Već smo imali političke opcije koje su zahvaljujući kampanji utrostučile svoje rezultate. Imali smo slučajeve da su neki novi kandidati uspjeli dobiti i 10 posto birača. Velike etablirane stranke znaju dobiti ili izgubiti i do 4 posto birača”.

Kod nas postoji zasićene izborima, koliko to utječe na uspješnost vaših izlaznih anketa?

“Nema utjecaja na nas jer mi anketiramo ljude koji su izašli na izbore”.

Postoji li telefonsko ili online istraživanje za koga će građani glasati?

“On-line istraživanje se izbjegava. Koriste se telefonsko i terensko istraživanje.

Prognozirati popularnost je odgovoran posao. Ima li loših reakcija?

“Ja bih to zvao sastavnim dijelom ovog posla. Uvijek se može špekulirati bez argumnetacije ali ako ste spremni prikazati svoj rad onda to ne smatrate pritiskom”.

Je li ikad rađeno istraživanje koje bi pokazalo da rezultati istraživanja djeluju na neodlučne birače?

“Radi se znanstveno istraživanje na tu temu i definitivno postoji utjecaj ali nije jednoznačan da bi ga se smatralo presudnim. Veći je utjecaj medija koji interpretiraju ta istraživanja. Mediji su ti koji mogu još više pomaknuti plus ili minus nego sami rezultati”.

Kako je u drugim zemljama?

“Ne postoji unificiranja praksa, svaka zemlja ima svoja pravila. Nema jedinstvene svjetske prakse”.

Facebook Komentari