GONG: Građani se najviše žale na biračke odbore

Izvor: N1

O dojavama građana o nepravilnostima na biračkim mjestima N1 razgovararao je s Draganom Zelićem iz organizacije GONG.

U GONG-u kažu da telefoni zvone od jutra.

“GONG je do ovog trenutka zaprimio manji broj dojava o nepravilnostima. Ponovno se pokazalo da su birački odbori najslabija karika. Umjesto da vam uruče četiri, negdje uručuju samo dva biračka listića. U Klisu, primjerice, nije omogućena tajnost glasanja”.

Što poduzimate u takvim slučajevima?

“U takvim slučajevima kontaktiramo izborna povjerenstva i onda oni upozoravaju biračke odbore. Pozivamo ih da strogo poštuju izborne zakone i da se ne upuštaju u kaznena djela glasanja umjesto nekog drugog kada, primjerice, vide da netko živi u Njemačkoj, a nije došao na glasanje i onda glasaju umjesto njih”.

Ima li slučajeva kršenja izborne šutnje?

“Zaprimali smo dojave i o kršenju izborne šutnje. Predviđene su sankcije za kršenje izborne šutnje koja se najčešće krši putem društvenih mreža, sms poruka i plakata. No, to je vrlo teško nadzirati i za to su zadužena izborna povjerenstva.

Treba redifinirati taj institut izborne šutnje u skladu s novim medijima i bilo bi dobro da se ona uvede samo u blizini izbornih mjesta, da se ljudima ne kuca na vrata, te da se promocija na društvenim mrežama omogući jer je to teško kontrolirati”.

Iz GONG-a su ponovno upozorili da je zabranjeno fotografiranje glasačkih listića.

“Zadržite svoju tajnost glasanja”, poručio je Zelić koji je naglasio i važnost informacija koje stižu od grđana.

“Nama su sve ovo korisne stvari kao podloga za promjenu izbornog zakonodavstva. Imamo različita pravila za lokalne i pravila za nacionalne izbore i to je kupus. Vlada mora srediti izborno zakonodavstvo”.

Facebook Komentari