Velikom smjenom straže počela proslava 350. obljetnice pukovnije Royal Cravates

Velikom smjenom straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom na Trgu svetog Marka počela je svečana proslava 350. obljetnice preustroja pukovnije Royal Cravates, postrojbe Hrvata koji su služili kao osobna garda Luja XIV.

Na tradiciji triju pukovnija Hrvata koje su ratovale u sklopu francuske vojske tijekom Tridesetogodišnjeg rata francuski je kralj Luj XIV godine 1667. ustrojio elitnu konjaničku pukovniju Kraljevskih Hrvata (Royal Cravates).4

Pet povjesnih postrojbi konjanika krenulo je s Dubravkinog puta a pješaci ispred Katedrale da bi se sastali na Kamenitim vratima i zajedno krenuli na Markov trg.

Kada je Grički top označio podne, zapovjednik pukovnije sišao je s konja i sa drugim zapovjednicima pregledao i pozdravio postrojbe.

Na taj je način obilježeno 350. godina od preustroja pukovnije Royal Cravates. To je inače povijesna pukovnija koja se veže uz kraljevske Hrvate i služili su kao osobna garda Luja XIV, koji je od njih preuzeo kravatu i raširio ju po Europi.

Bila je to i prigoda da se obilježi svjetska inaguracija kravate, sveopćeg simbola uglađenosti i kultiviranosti.

Legenda kaže da je Hrvatica vezala kravatu svom dečku konjaniku kako bi kad stigne u Pariz i kad vidi zgodne francuskinje, podsjetio se na nju.

Facebook Komentari