Procurili dokumenti: Trump se Rusima požalio da je otpustio luđaka, direktora FBI-ja

Narodnu Republiku Kinu je razljutio također i američki predsjednik Donald John Trump, koji je prošlog tjedna potpisao zakon kojim se jačaju odnosi između SAD-a i Tajvana, te time posredno navijestio i američku zaštitu Tajvana u slučaju eskalacije krize s NarodnomRepublikom Kinom

Predsjednik Trump ruskom je ministru tijekom telefonskog razgovora u Bijeloj kući izjavio kako je James Comey, bivši direktor FBI-a „pravi luđak“ te kako mu je laknulo kada ga je otpustio.

Skandalozni dokumenti iz Ovalnog ureda procurili su u javnost nakon što su dužnosnici iz Bijele kuće novinarima prepričali dio transkripta razgovora.

Dan nakon što je otpustio direktora FBI-a, u telefonskom razgovoru, Trump je situaciju prenio i ruskom ministru Sergeju Lavrovu. Novinari su došli do sadržaj dijela razgovora koji je i bez ostatka bio prilično kontroverzan.

„Upravo sam dao otkaz šefu FBI-a. Bio je lud, ma baš pravi luđak,” rekao je Trump na telefon.

“Bio sam pod velikim pritiskom zbog situacije s Rusijom. To je sad rješeno.”

Trump je na kraju dodao: “Nisam pod nikakvom istragom.”

Razgovor koji se vodio u Ovalnom uredu 10. svibnja, dan prije nego što je Trump otpustio Jamesa Comeyja, pojačao je sumnje da ga je Trump otpustio primarno zbog istrage o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.
Ovi Trumpovi komentari će imati značajan utjecaj na daljnju istragu, kojoj se pridružio i bivši direktor FBI-a Robert Muller, koji je postavljen za posebnog tužitelja u istrazi.

Informacije o ovom skandaloznom razgovoru iz Ovalnog ureda se temelje na zapisima koji su objavljeni i kao službeni zapisnik sastanka iz ureda. Jedan dužnosnik je pročitao novinarima New York Timesa taj dokument, a drugi dužnosnik je potvrdio njegovu autentičnost.

Činjenica da se dan nakon što je otpustio najvažnijeg šefa sigurnosti SAD-a, Donald Trump obraća upravo ruskim visokim dužnosnicima kako bi ga oblatio, već sama po sebi govori mnogo. Ipak, neki od dužnosnika Bijele kuće tvrde upravo suprotno od onoga što bi većina zaključila.

Jedan od njih je komentirao razgovor te je branio Trumpa navodeći kako je njegov osebujan diskurzivni stil komunikacije ovaj put zapravo bio pregovaračka taktika. Navodno, kada je pričao s ruskim ministrom Sergejem Lavrovom o „popuštanju pritiska“, Trump je htio utjecati na njegov osjećaj dužnosti za sve probleme koje mu je Rusija, miješajući se u izbore, proizvela – te tako dobiti poen za pregovore u pitanjima Sirije i Ukrajine.

Glasnogovornik iz Bijele kuće za sad nije demantirao razgovor, prenosi

Facebook Komentari