Istraživanje: Evo kako imigranti pridonose gospodarstvu Njemačke, a čine 9,6 posto stanovnika

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako migranti doprinose ekonomskom rastu i prosperitetu Njemačke.

Istraživanje agencije “Movinga” je pokazalo da imigracije imaju pozitivan utjecaj na ekonomski uspjeh te zemlje, kojem posebno doprinose radnici s visokom stručnom spremom.

Isti izvor navodi da su 2016. godine državni prihodi bili veći od rashoda treću godinu zaredom, dok je bruto domaći proizvod (BDP) ostao stabilan, a javna potrošnja porasla za 4,2 posto.

Prema rezultatima istraživanja, u kojem su analizirano 16 saveznih država, pokrajine s visokim brojem stranih radnika imaju nišu stopu nezaposlenosti.

Naglašava se da je kulturna raznolikost Njemačke također jedan od faktora koji doprinose ekonomskom rastu zemlje.

U istraživanju se navodi da visokoobrazovani migranti u ključnim privrednim granama Njemačke značajno doprinose prosperitetu ove europske zemlje.

Saveznim državama koje ne bilježe visok ekonomski napredak se stoga preporučuje da trebaju privući više visokoobrazovanih radnika iz drugih zemalja koji bi, kako se navodi, mogli doprinijeti inovacijama i prosperitetu cijele zemlje.

“Impresivan broj kompanija sa rizičnim kapitalom kao i broj patenata u multikulturalnim regijama kao što su Berlin, Bavarska i Baden-Württemberg pokazuju da imigracije imaju pozitivan utjecaj na inovacije i rast”, kazao je direktor Movinga Finn Age Hänsel.

Inače, imigranti čine 9,6 posto ukupne populacije Njemačke, a svaki peti stanovnik je migrantskog porijekla.

Facebook Komentari